• četvrtak, 28. mart 2024.
„Amazonke klešu kamen“
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

„Amazonke klešu kamen“

19. jun 2017. godine

Zasavica – Ovih dana, Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ domaćin je prve vajarske kolonije pod nazivom „Amazonke klešu kamen“. U pitanju je kolonija na kojoj učestvuje desetak mladih umetnika – vajara i pretežno vajarki koji će do kraja nedelje pretvarajući kamen u umetnička dela dati svoj doprinos afirmaciji u Srbiji odveć zaboravljenom i nedovoljno iskorišćenom blagu.

Organizator ove kolonije, uz SRP „Zasavica“ je i Udruženje „Kamen Srbije“ čiji je prvi čovek Zoran Đajić istakao da Srbija slabo mari za činjenicu da je izuzetno bogata prvoklasnim kamenom koji iz godine u godinu postaje sve interesantniji za strane investitore.

– Kamen je najstariji materijal na svetu. To je blago od prvorazrednog značaja. U njemu je očuvan život, sa njim je život počeo, on je bio od presudnog značaja za evolutivni tok. U kamenoj kući čovek je živeo, kamenom je dolazio do hrane, kamenom je palio vatru i na kraju, kamenom je po zidovima svojih kamenih domova zapisivao prve misli, strahove, iskustva, ostavljajući tako spomenik za sva vremena. Oblikujući kamen, čovek se zapravo igra sa sopstvenom prošlosti, on pokazuje da u rukama drži svoju sudbinu, a umetnička dela koja nastaju od kamena dokaz su da je onaj koji je iz kamena nastao sposoban da shvati njegove mogućnosti i ugradi ga u vreme koje dolazi, rekao je Đajić.

Do kraja kolonije, SRP „Zasavica“ biće bogatiji za deset novih umetničkih dela, uključujući i mozaik, dok će mladi autori, akadmeski vajari biti bogatiji za još jedno iskustvo.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: