• petak, 29. mart 2024.
Čaršija bruji, a medvedi na broju
Reportaža
0 Komentara

Čaršija bruji, a medvedi na broju

5. mart 2017. godine

Na licu mesta uverili smo se da nema ni trunke istine u priči kako „zveri“ mogu da pobegnu, ili je nekim slučajem kavez ostao otvoren

Piše: M. Balabanović

Medved demonstrira vestine FOTO Marija Balabanovic Sremske novineNedavno su Inđijom počele da kruže glasine kako je jedan od dva medveda iz Zoološkog vrta u Lejama pobegao u nepoznatom pravcu, pa su krenulka čak i nagađanja priče gde bi medved mogao biti. Od tada, telefon Slavka Popovića, vlasnika Zoološkog vrta, nije prestajao da zvoni, te smo rešili da provrimo koliko su zaista bezbedni svi oni koji dođu na jedno od najlepših i namirnijih mesta u gradu.

Na licu mesta uverili smo se da nema ni trunke istine u priči kako „zveri“ mogu da pobegnu ili je nekim slučajem kavez ostao otvoren. Na licu mesta zatekli smo dva  „lenja“ ogrličara koji još uvek spavaju zimskim snom, a iz pećine ih je Slavko jedva namamio hranom. Uroš i Goran su tibetski medvedi, koji su pre 12 godina stigli iz Beogradskog Zoo vrta.

– Pre više od decenije medvede smo dobili na poklon od Vuka Bojovića koji im je i dao imena Uroš i Goran. Inače, oni su jako miroljubive i inteligentne životinje, koje mogu mnogo toga da nauče. Međutim, meni nije bio cilj da sa njima pravim predstave već da im obezbedim najbolje moguće uslove za život u zoološkom vrtu – kaže Slavko i ističe da je želeo da pokaže najmlađima da su medvedi vrlo pitome životinje.

Za najsnažnije stanare Zoo vrta Slavko kaže da su biljojedi i da zaista uživaju u velikom kavezu od 540 kvadrata, koje je za njih specijalno napravio. Kavez je urađen po svim standardima za medvede, imaju bazen za kupanje i svoju malu pećinu.

Kavezi dobro obezbedjeni FOTO Marija Balabanovic Sremske novine– Čak sam im napravio i vetrenjaču koja stalno crpi vodu iz bunara i dopunjuje kanal sa vodom, a vetrenjača je tu kako ne bi koristili struju – ističe on i dodaje: – Svakodnevno im dajem velike količine voća i povrća i svega onog što im je potrebno u ishrani.

Kako se medvedi smenjuju u pećini i jedan se uvek nalazi napolju, neko je smislio priču kako je medved pobegao iz zoološkog vrta – ističe Slavko kroz smeh i objašnjava:

– To je apsolutno nemoguće da se dogodi, jer pre svega imaju dovoljno visok kavez. Ukoliko bi čak i uspeli da preskoče, napravili smo takav kavez koji sprovodi struju koji ih ne bi ubila, ali bi ih onesposobila da preskoče –  tvrdi Slavko i kaže da se ne sekira za priče.

Medvedi ogrličari imaju oko 200 kilograma i poseduju ogromnu snagu. Kako objašnjava ovaj ljubitelj životinja, imaju toliku snagu da mogu gredu od 6 metara vrlo lako preneti sa jednog dela kaveza na drugi.

– Generalno, sve životinje imaju veliku snagu, ali postoji ogromna razlika jer su ove životinje, na neki način, pripitomljene kako bi nam služile. One nisu potpuno svesne svoje snage.

Govoreći o vremenskim uslovima u kojima žive Uroš i Goran, vlasnik Zoo vrta kaže da medvedima krzno služi kao izloacija za niske i visoke temperature.

Na kraju razgovora podseća da su ove „zveri“ u najboljim prijateljskim odnosima sa njegovom suprugom, koja ih hrani i svakodnevno posećuje. Ako su nekim slučajem siti, a Slavko ih zove, često i neće da se odazovu. Tako je bilo i ovog puta, kada smo želeli da ih slikamo. Posle nekoliko minuta ubeđivanja, Uroš i Goran su rešili da napuste pećinu i pokažu odanost čoveku koji čitavu deceniju brine o njima. Životinje ipak znaju da pokažu zahvalnost, ma koliko god silne i snažne bile…

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: