• subota, 18. maj 2024.
Ujedi pasa lutalica iz lokalnih budžeta izvukli  milijardu dinara u poslednje tri godine
Društvo
0 Komentara

Ujedi pasa lutalica iz lokalnih budžeta izvukli milijardu dinara u poslednje tri godine

7. februar 2017. godine

Beograd,– U poslednje tri godine gradovi i opštine su na ime odšteta za ujede pasa lutalica, prema procenama NALED-a, isplatili više od milijardu dinara što je veliko opterećenje za lokalne budžete, a poseban problem predstavljaju zloupotrebe u vidu lažnih prijava, saopšteno je na okruglom stolu „Odštetni zahtevi –  efekti na budžet i sprečavanje zloupotreba“, koji su u Palati Srbija organizovali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i NALED, inicijatori rešavanja ovog problema.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak istakao je da je prošle godine formirana radna grupa koja bi uskoro trebalo da dođe do celovitog sistemskog rešenja za postupanje nadležnih organa u procesuiranju odštetnih zahteva, zbrinjavanje pasa lutalica, ali i kako bi oni koji zloupotrebljavaju zakonski okvir bili adekvatno sankcionisani.
Kako je rečeno na skupu, praksa gradova i opština pokazala je da iza lažnih odštetnih zahteva često stoje organizovane grupe u kojima se pojavljuju ne samo iste „žrtve“ već i isti advokati. Takođe, problem postoji i u sudskoj praksi jer se presude neretko donose samo na osnovu iskaza žrtve, kao i u postupanju lekara jer potvrđuju ujede iako nisu uvek kompetentni za taj posao (lekari domova zdravlja) ili nisu obavili sve potrebne provere.
– Značajan pomak donelo bi formiranje registra odštetnih zahteva za celu Srbiju kako bi se na jednostavan način otkrilo ko se neuobičajeno često pojavljuje kao žrtva pasa lutalica. Potrebna je i obuka pravobranilaca, kreiranje smernica komisijama koje u opštinama odlučuju o zahtevima za odštetu kako da postupaju, kao i ujednačenje sudske i medicinske prakse – rekao je stručni saradnik NALED-a Simo Vuković.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić ocenio je da bi trebalo pooštriti kaznenu politiku prema vlasnicima koji ljubimce puštaju na ulicu jer je to jedan uzroka problema, posebno imajući u vidu podatak da oni čine 80 odsto populacije napuštenih pasa.

Tokom prošle godine samo Beograd i Novi Sad isplatili su gotovo 40 miliona dinara odšteta za ujede. U glavnom gradu u proseku bude podneto oko 1.000 prijava godišnje koji se reše vansudski (sa prosečnom odštetom od oko 20.000 dinara), a na sudu završi više od 300. Dok se u Beogradu broj parnica blago smanjuje, u Novom Sadu raste –  od 350 u 2013. do 2.004 u 2016.

Kako su troškovi sudskih postupaka veliki i mogu da budu i veći od odštete, u opštini Kanjiža našli su rešenje. Na okruglom stolu predstavljen je model prema kojem je opštinska uprava zaključila ugovor s osiguravajućom kućom kojoj plaća premiju, a osiguranje potom proverava opravdanost zahteva što je značajno smanjilo rashode lokalnog budžeta, koji sada mogu da budu uloženi u adekvatno zbirnjavanje lutalica i druge potrebe.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: