• subota, 20. april 2024.
REZULTATI LOKALNIH IZBORA
Društvo | Vesti
0 Komentara

REZULTATI LOKALNIH IZBORA

26. april 2016. godine

Ubedljiva pobeda SNS

Na redovnim lokalnim i pokrajinskim izborima, te vanrednim republičkim izborima koji su u nedelju 24. aprila, održani u Srbiji, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, ostvarila je ubedljivu pobedu osvojivši najveći broj glasova na svim nivoima. Što se tiče lokalnih izbora, u sremskim opštinama SNS može sama da formira vlast, a da li će biti postizbornih, širih koalicionih vlasti, znaće se nakon proglašenja konačnih rezultata.

Najveći broj glasova, 49.28 posto u Sremskoj Mitrovici pripao je koaliciji oko SNS-a, kojoj će pripasti 35 mandata u lokalnom parlamentu koji broji 61 odbornika. Devet posto glasova i šest mandata pripalo je koaliciji oko Demokratske stranke, koliko će imati i koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije koja je osvojila 9.6 posto glasova. Četiri odbornika imaće i Srpska radikalna stranka koja je osvojila 6.38 posto glasova, kao i LSV-LDP-Zelena ekološka partija “Zeleni”, dok će po tri odbornika imati koalicija Demokratska stranka Srbije-Dinara Drina Dunav, odnosno Ujedinjena opozicija Mitrovice Aleksandar Prodanović (SDS-Boris Tadić-Vojvođanska partija-Zajedno za Srbiju). Ispod cenzusa ostale su Dveri koje su osvojile 4.6 posto glasova i Levica Srbije sa 1.65 posto glasova. Dveri su ulozile prigovor na rezultate izbora.

Na teritoriji inđijske opštine pravo glasa je imao 41 991 birač, a glasalo je 25.217 na 36 biračkih mesta. Izlaznost je bila nešto manja od 62 odsto, a prema prvim preliminarnim rezultatima, lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila je najveći broj glasova kako na lokalnom, tako i na pokrajinskom i republičkom nivou. Od ukupno osam lista koliko ih je bilo u Inđiji, predstavnici četiri liste će činiti lokalni parlament. Na drugom mestu na lokalnim izborima našla se lista „Petar Filipović – Zato što volim Inđiju“, na trećem „Socijalistička partija Srbije“ i na trećem Srpska radikalna stranka, te u skladu sa tim će i prema nezvaničnim podacima raspodela mandata izgledati tako što bi SNS mogao imati 21 odbornika, lista „Zato što volim Inđiju“ 11 odbornika, SPS tri odbornika i SRS dva odbornika.

U opštini Šid broj birača upisanih u birački spisak iznosio je 30.876. Na izbore je izašlo 17.352 ili 56,20 posto. Od sedam izbornih lista u šidskoj opštini SNS je osvojila 48,81 posto glasova ili 23 mandata u lokalnom parlamentu. Druga je lista Vreme je za pristojne ljude sa 13,54 posto ili 6 mandata. Potom SRS sa 12,18 posto ili 5 mandata kao i SPS sa 10,37 posto ili 5 mandata. Ostale tri stranke Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav, Srpski pokret Dveri – DSS i SNP nisu osvojile ni jedan mandat u lokalnom parlamentu.

U Opštini Ruma broj upisanih birača iznosio je 47.293 građana sa pravom glasa, a na izbore je izišlo 27.103 glasača, što je u procentima izraženo, 57,31 posto. Prema preliminarnim rezultatima, najveći broj glasova na lokalnim izborima, osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, 13.906 glasova, odnosno 51,31 odsto. Time u opštinskom parlamentu, od ukupno 43 odborničkih mesta, ovoj listi pripada 26 mandata. Na drugom mestu po broju glasova je lista „Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma“, sa osvojenih 2.594 glasova, ili 9,57 posto, što im daje 5 odborničkih mandata. Četiri odbornička mandata imaće lista „Ruma može bolje – Nenad Borović“, sa osvojenih 2.550 glasova, što čini 9,41 odsto. Isti broj odborničkih mandata će imati i „Srpska radikalna stranka, dr Vojislav Šešelj“, koja je od građana dobila 2.102 glasa, procentualno 7,76 odsto. U lokalnom parlamentu sedeće i odbornici liste „Dosta je bilo-Saša Radulović“, koji će sa osvojenih 1.539 glasova, ili 5,68 odsto, imati dva odbornika.
Kao manjinska stranka u Skupštinu opštine Ruma, ulaze i po jedan odbornik liste „Jedinstvena Ruska Stranka – Goran Stjepanović“, sa 563 glasa, 2,08 posto, i „Zeleni Srbije – Zorica Jozić“, koja je osvojila 556 glasova, što procentualno iznosi 2,05 odsto. Dovoljno glasova za lokalni parlament nisu osvojili liste „Dveri-DSS-Jovan Stanojčić“, „Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za Rumu“, i lista „Levica Srbije – Borko Stefanović“.

Radno telo Republičke izborne komisije za teritoriju opštine Pećinci, nakon obrade podataka s svih 30 biračkih mesta, objavilo je da je prema preliminarnim rezultatima na izborima za narodne poslanike u Skupštini Republike Srbije lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila 66,31 odsto glasova izašlih birača. U pećinačkoj opštini, sem pobedničke, još tri izborne liste su prešle cenzus: lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ s 9,85 odsto osvojenih glasova, lista „Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (NOVA, DSHV, ZZS) s 5,97 odsto glasova i lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ s osvojenih 5,54 odsto glasova, a ostale liste su ispod cenzusa.
Na birališta u pećinačkoj opštini od upisanih 16.075 birača, izašlo je 10.834 glasača, što predstavlja 67,34 odsto biračkog tela. Najviša izlaznost zabeležena je u Donjem Tovarniku na biračkom mestu broj 7 i ona iznosi 85,75 odsto, dok je najniža izlaznost birača bila u Šimanovcima na biračkom mestu 30 i iznosi 49,84 odsto.

Od 48 odborničkih mesta u Skupštini opštine Stara Pazova, 29 odborničkih mandata pripašće koaliciji s liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ s osvojenih 60 odsto glasova biračkog tela, četiri odbornika će imati Grupa građana „Izbor za našu opštinu“ s 7 odsto glasova, četiri odbornika će imati i Srpska radikalna stranka, takođe s osvojenih 7 odsto glasova, a po tri odbornika će imati liste Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i lista „Goran Jović uz Pazovački pokret do pobede – SDS-LDP – LSV“ s osvojenih po 5,5 odsto glasova biračkog tela. Kao manjinska lista svoja dva predstavnika u opštinskom parlamentu imaće i Zelena stranka s osvojenih 4,5 odsto glasova.
U toku izbornog procesa u opštini Stara Pazova nije bilo nikakvih nepravilnosti, kaže predsednik Opštinske izborne komisije Miodrag Vuksan, a na biračka mesta izašlo je 57 odsto od ukupno upisanih 55.860 birača.

U Opštni Irig pravo glasa imalo je 9.524 birača od kojih je na izbore izšlo njih 5.884, što je izraženo u procentima 61,36 posto. Važećih glasačkih listića, bilo je 5.613, a građani su se opredeljivali za ukupno 11 lista. Najviše glasova osvojila je lista Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje, sa 2.123 glasa, ili 37,82 posto. Drugoplasirana je lista Najbolji izbor – Doktor veterine Živan Radojčić (Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Liberalno demokratska partija), sa 699 glasova, ili 12,45 odsto. Sledi lista Liga Socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak, koja je dobila 487 glasova, što u procentima iznosi 8,68 posto, zatim Građanska lista – Zoran Knežević, sa 394 glasova birača, ili 7,02 posto, dok je lista Ivica Dačić – „Socijalistička partija Srbije (SPS)“, osvojila 385 glasova ili 6,86 odsto. Meštani Iriga su listi Po meri levice-Aleksandar Vulin, dali 331 glas, što čini 5,90 posto, a Zelena stranka – Đorđe Kalenatić, imala je 315 glasova, ili 5,61 posto. Ispod 5 procenata, ostale su liste, „Srđan Budimčić Kepa – Za našu Opštinu Irig“, Dosta je bilo-Saša Radulović, i lista „Uradićemo zajedno –Dveri – DSS – Bojan Ristić“.

U Opštini Beočin od ukupnog broja upisanih birača koji je iznosio 13.456, na izbore je izašlo njih 9.081, što u procentima iznosi 67,49 posto. Nevažećih listića bilo je 294, odnosno 3,24 posto.
Prema nezvaničnim rezultatima, najveći broj glasova 3.972, odnosno 45,12 posto, dobila je lista Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje – Srpska napredna stranka, što znači da će u lokalnom parlamentu ova stranka imati 14 odborničkih mandata od 25 odborničkih mesta. Sledi lista Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbija za koju je glasalo 1.627, odnosno 18,52 odsto, što će im obezbediti mesto za pet odbornika u SO Beočin. Po dva odbornika imaće liste Narodni pokret Dinara Drina Dunav – RDS – Biljana Janković, za koju je glasalo 652 birača, odnosno 7,42 posto i Za pravednu opštinu Beočin – Demokratska stranka – Dr Boško Blagojević, za koju je glasalo 604 birača, odnosno 6,87 posto. Po jednog odbornika imaće liste Demokratska stranka Srbije i Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak. Za njih je glasalo 528 (6,01 posto), odnosno 500 građana (5,69 posto). Cenzus nisu prošle liste Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka (347 glasova), “Budućnost Beočina” . Privrednici, preduzetnici i poljoprivrednici opštine Beočin (283 glasa) i Grupa građana Goran Kalabić Kalaba (273 glasa).

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: