• subota, 18. maj 2024.
Vorki je imao i brata Milana
Kultura
0 Komentara

Vorki je imao i brata Milana

26. oktobar 2015. godine

Sve do danas se smatralo da je Slavoljub Slavko Vorkapić (Dobrinci, 1894 – Mihas, Španija, 1976), najveće svetsko filmsko ime sa prostora Srbije i bivše Jugoslavije, imao samo jednu sestru i jednog brata. Tome su najviše doprineli savremeni biografi popularnog Vorkija, zahvaljujući previdu, bolje reći napažljivom iščitavanju ranije objavljenih tekstova o životu čuvenog srpskog i američkog montažera, reditelja i slikara. A možda se mislilo da to i nije bilo tako važno.

Najzaslužniji za osvetljavanje Vorkapićevog života i dela, dr Marko Babac (1935 – 2014), u kapitalnom delu O pravom filmu, pored ostalog je zabeležio: “Bio je (Slavko – prim. DP) najmlađe dete Sofije, rođene Gnjatović i Petra Vorkapića, skromnog beležnika, a kasnije zastupnika Prve hrvatske štedionice, koji su imali još dvoje dece – sina Ranka i kćerku Ljubicu…”

I to je bilo pogrešno!

 Opširnije u štampanom izdanju „Sremskih novina“ koje je na kioscima u sredu, 28. oktobra 2015. godine

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: