• petak, 29. mart 2024.
Srpsko-holandska firma proizvodi sadnice
Ekonomija | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Srpsko-holandska firma proizvodi sadnice

17. mart 2015. godine

Sremska Mitrovica – U Sremskoj Mitrovici je predstavljena nova srpsko-holandska kompanija Fleunerra koja će se baviti proizvodnjom sadnica koznumnog voća. Novu firmu su osnovale holandska kompanija Han Fleuren Holding BV i sremskomitrovačko preduzeće I-Cargo, a kroz zajedničko preduzeće, po prvi put, holandska kompanija iznosi znanje u ovoj oblasti van granica svoje zemlje.

Početna vrednost investicije je 700 hiljada evra i ona će voćarstvu Srbije doneti moderne sisteme i svetske standarde. Sadnice koje će kompanija Fleunerra proizvesti u periodu od 2 godine, na medjunarodnom tržištu će imati vrednost od oko 1.500.000 evra, dok je buduća proizvodnja voća višestruko veća.

Pre konferencije za novinare na kojoj je predstavljena nova kompanija, u Gradskoj kući su o ovom i drugim investicionim projektima, vođeni razgovori u kojima su učestvovali ministar privrede Željko Sertić sa saradnicima, vlasnik holandske kompanije Henricijus Fleuren, ataše za poljoprivredu ambasade Kraljevine Holandije Martin Vehen, osnivač i vlasnik sremskomitrovačke kompanije I-Cargo Zoran Kovačević, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović i predsednik Skupštine grada Milan Kovačević sa saradnicima.

Srpsko-holandska kompanija će proizvoditi sadnice od bezvirusnog materijala. Plan je da Fleunerra 2017. iz rasadnika izvadi 300.000 dvogodišnjih sadnica što je dovoljno za podizanje oko 90 hektara budućeg voćnjaka, a krajnji cilj je godišnja proizvodnja od 800 hiljada sadnica za potrebe domaćeg voćarstva i izvoz.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: