• petak, 19. april 2024.
Grejanje na suncokretovu ljusku
Vesti
0 Komentara

Grejanje na suncokretovu ljusku

11. april 2013. godine

U obilasku kotla

Sremska Mitrovica – Zahvaljujući odličnoj saradnji „Termoelektrane – Toplane“ Sremska Mitrovica, Inžinjerske komore Srbije i inžinjera Dušana Turkulova, Sremska Mitrovica postala je jedan od prvih gradova u Vojvodini koji se greje na osnovu biomase. Naime,  u Energani u Sremskoj Mitrovici pre nekoliko meseci pušten je u rad kotao na biomasu, i to, prvi u Vovjvodini koji pokretačku snagu nalazi ni manje ni više nego u suncokretovoj ljusci.
Kotao ima snagu od 18 megavata i jedini je kotao ovolike snage u Srbiji koji koristi biomasu kao gorivo za proizvodnju toplotne energije.
Tim povodom, u prostorijama mitrovačke Elektrane, organizovana je i prezentacija koja je za cilj imala da stručnu i javnost uopšte sa neotkrivenim i slabo eksploatisanim potencijalima biomase kojom Srem i te kako obiluje.
Prezentaciji, nakon koje je organizovan obilazak kotla, pored radnika i rukovodstva Elektrane, prisustvovali su i članovi Inžinjerske komore Srbije, regionalnog centra Novi Sad.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: