• četvrtak, 18. april 2024.
Iskonske tajne glume
Kultura | Vesti
0 Komentara

Iskonske tajne glume

4. maj 2012. godine

Mira Banjac - monografija

Sremska Mitrovica – Povod je šest decenija veličanstvenog umetničkog rada, ali i jedna neponovljiva stvaralačka i ljudska pojava – Mira Banjac, srpska pozorišna, filmska, radijska i televizijska diva, jedan od nosećih stubova našeg teatra i kulture uopšte, draga žena, ponosna Sremica iz Erdevika. Toj jedinstvenoj glumici, slavljenici, ljubimici svekolike publike i kritike, ali i (ponekad sujetnih) kolega, koja je na daske što život znače stupila u Sremskoj Mitrovici, 1949, Pozorišni muzej Vojvodine i direktor ove ugledne kuće Zoran Maksimović nedavno su podigli (ukoričeni) spomenik za života – monografiju Mira Banjac – šezdeset godina umetničkog rada.

Bogato ispunjenu, kako sadržajem i ilustracijama, tako i emocijama, knjigu je, znalački, tek, “samo” priredio Zoran Maksimović, a zapravo ispisala velika glumica, svojim višedecenijskim impresivnim radom, svojim ukupnim životom. U tome su joj pripomogli iskrenim čestitkama, ocenama i sećanjima, mnogobrojni glumci i reditelji, novinari i kritičari, ljudi od kulture i umetnosti, čiji prilozi i sačinjavaju največi deo ove monografije.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: