• četvrtak, 18. jul 2024.
Počela gasifikacija šidske opštine
Šid
0 Komentara

Počela gasifikacija šidske opštine

15. decembar 2011. godine

Značajna investicija za šidsku opštinu

Kukujevci – Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i predsednica Opštine Šid Nataša Cvjetković u prisustvu predstavnika italijanskog konzorcijuma „GAP“ i čelnih ljudi lokalne samouprave protekle nedelje u Kukujevcima su simbolično označili početak radova na gasifikaciji šidske opštine. Reč je o projektu vrednom 16 miliona evra, koji bi trebalo da bude završen sredinom iduće godine i koji podrazumeva izgradnju oko 45 kilometara gasovoda visokog pritiska od Sremske Mitrovice do Šida, kao i 272 kilometra distributivne gasne mreže, koja će omogućiti snabdevanje gasom svih 19  naseljenih mesta u šidskoj opštini.
Kako je istakao Bojan Pajtić, u proteklih nekoliko godina pokrajinska Vlada je finansirala izgradnju 83 kilometra gasne mreže u Vojvodini, u šta je uloženo 500 miliona dinara.
– Do sada je izgrađena ili je već daleko odmakla gasifikacija u 44 od 45 vojvođanskih opština. Iduće godine bi trebalo da počnu i radovi na gasifikaciji banatske opštine Bela Crkva kao poslednje u tom nizu. Izgradnja infrastrukture je preduslov za privlačenje investicija, za otvaranje novih radnih mesta, kao i za bolji kvalitet življenja građana Vojvodine – rekao je Pajtić.
Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da će u narednom periodu uslediti i paralelni radovi na izgradnji magistralnog cevovoda od Sremske Mitrovice ka Šidu, kako bi se povezala gasna mreža.
– Radovi na distributivnoj mreži koštaju 11 miliona evra, a još pet miliona evra je potrebno da se priključe svi potencijalni potrošači. Pored toga, potrebno je uložiti još dodatnih šest miliona evra za izgradnju magistralnog gasovoda od Sremske Mitrovice do Šida. To su budući radovi u kojima će biti primenjene najnovije savremene tehnologije. Cena priključaka za građane biće manja od 650 evra i učinićemo sve da se naprave bolji bankarski uslovi koji će omogućiti građanima plaćanje na rate – rekao je Bajatović.
Finansiranje ovog projekta obezbeđeno je uz strateško partnerstvo Opštine Šid, „Srbijagasa“ i italijanskih partnera „GAP“.
Predsednica šidske Opštine Nataša Cvjetković istakla je da je ovo veoma značajna investicija za Šid, jer zahvaljujući tome ova opština postaje mesto sa povoljnim ambijentom za domaća i strana ulaganja.
– Na ovaj način, građani dobijaju mogućnost da se, ukoliko žele, priključe na gasovodnu mrežu kada ona bude završena, i to je upravo način da se život građana u ovoj opštini značajno poboljša – rekla je predsednica Cvjetković.
Predsednik Konzorcijuma „GAP“ iz Firence, Đovani Damato izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Opštinom Šid kojoj su oni strateški partner u ovom projektu i rekao da će u čitav posao biti transferovana najsavremenija italijanska tehnologija.

S. Mihajlović
foto: M. Mileusnić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: