• utorak, 16. april 2024.
Carski novac i prsten od karneola
Kultura | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Carski novac i prsten od karneola

21. oktobar 2011. godine

Vremenom freska dosta ostecena

Sremska Mitrovica – Arheološka iskopavanja na prostoru severnog dela kompleksa Carske palate Sirmijuma (lok. 85) privode se kraju. Otvorene su tri sonde pored glavne zgrade Muzeja Srema, istočno od lokacije na kojoj se radilo u periodu od 2002. do 2005. godine. Planirano je da stručnjaci Arheološkog instituta u Beogradu, zajedno sa kolegama iz Muzeja Srema, okončaju terenske radove i obradu pronađenih predmeta do 29. oktobra…

– Otkriven je kompaktan antički pod, veoma precizno datovan nalazima novca careva Gracijana i Valensa… a vredan pomena je i nalaz jednog prstena od karneola – poludragog kamena crvenkaste boje – kaže za “Sremske novine” dr Ivana Popović, rukovodilac naučno-istraživačkog projekta Sirmijuma, uz vest da će biti konzervirana i srednjovekovna freska Marije Magdalene, otkrivena pre osam godina.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: