• utorak, 16. april 2024.
„Volja sinovljeva“ – prekretnica srpskog filma
Reportaža
0 Komentara

„Volja sinovljeva“ – prekretnica srpskog filma

19. mart 2017. godine

Nemanja Ćeranić snima prvi visokobudžetni dugometražni film

Reč je o filmu distopije, to znači budućnost bez zakona u kojoj vlada totalna anarhija. Postapokaliptično doba u kojoj ima manjka hrane, vode i ostalih resursa

Piše: M. Balabanović

Nemanja Ceranic, rediteljU bliskoj budućnosti mala zajednica živi povučenim životom na farmi. Obrađuju zemlju i plaćaju porez gradu. Kada im grad zatraži znatno veći deo prinosa, glavni čovek na farmi Aberdar odbija da plati. Zbog toga gradska banda ubija Boška, Aberdarevog najboljeg prijatelja, a nakon toga Aberdarev sin Jovan biva izabran da sprovede osvetu i ubije jednog od vođa gradske bande. Ovako počinje najnoviji film režisera Nemanje Ćeranića i scenariste Strahinje Madžarevića, koji je izabran na konkursu Filmskog centra Srbije među šest projekata za finansiranje. „Volja sinovljeva“ je film koji će napraviti prekretnicu u srpskoj kinematografiji, i koštaće oko 200.000 evra koliko je odobreno projektom.

– Rezultati konkursa su izašli početkom decembra 2016. godine i zaista nismo mogli da verujemo da je naš projekat prošao, jer smo skoro zaboravili na njega. Radi se o iznosu od 200.000 evra, što je zaista van svih naših očekivanja – počinje priču Nemanja i kaže da je on jedini debitant među dobitnicima, a među zvučnim imenima pojavljuje se i Srđan Dragojević čiji je projekat takođe odobren. – Ovo je moj prvi dugometražni film, a nakon „Stočara“ i „Sobe smrti“ ispostavilo se da je to odlična ulaznica u svet filmske industrije.

Sa jednog od prethodnog snimanja„Volja sinovljeva“ je mešavina japanskih jakuza filmova sedamdesetih godina i holivudskog avanturističkog filma smeštenog u srpski milje. Film će biti prožet motivima narodnih epskih pesama, a kako su istakli članovi komisije ,radi se o novom pristupu filmu koji bi mogao biti prekretnica srpskih filmova. Film na jedinstven način spaja prošlost, odnosno tradiciju i apokaliptičnu budućnost.

– I u ovom filmu ćemo imati neka poznata imena kada je reč o glumcima i još uvek smo u pregovorima. U kontaktu smo sa Žarkom Lauševićem, Igorom Benčinom, Slavkom Labovićem, Branislavom Lečićem i Bojanom Krivokapićem, a sa nekima od njih sam već sarađivao – kaže Nemanja.

– Želimo da napravimo film po ugledu na „Pobesneli Maks“, „Istrebljivač“, „Vatrene ulice“ i „Matrih“. Očekujemo da ćemo snimanje početi u julu, najkasnije septembru, a sve pripreme su u toku. Gradimo jedan potpuno novi svet, i filmom ćemo prikazati kako bi Srbija izgledala 2045. godine ukoliko bi došlo do ekonomskog kraha – ističe Nemanja.

Novo filmsko ostvarenje talentovanog inđijskog reditelja treba da se snima na nekoliko lokacija, a spominju se Deliblatska peščara,  Durmitor, beogradska industrijska zona, stara železniča stanica i još neke lokacije. Reč je o filmu distopije, to znači budućnost bez zakona u kojoj vlada totalna anarhija. Postapokaliptično doba u kojoj ima manjka hrane, vode i ostalih resursa, objašnjava Nemanja.

– Ono što je značajno, jeste scenografija i rekvizita, upravo zbog izgrađivanja posebnog filmskog sveta, koji sadrži u sebi bogate različite stilove drugačijih kultura i sam po sebi je eklektičan. Pristup filmskoj glumi bi bio dosta sveden, eksterijeri hladni, mokri i mračni, a enterijeri bogati i svetli sa akcentom na neonsku rasvetu plave i crvene boje – tvrdi on.

– Planiramo da snimimo neke scene na vrhu „Geneksa“ u Beogradu koja će za potrebe filma biti uporište glavnog negativca koji drži ceo grad. Moram da istaknem da se radi o jednom veoma kompleksnom filmu, za koji ćemo angažovati vrhunske producente .

Po Nemanjinim rečima,, ovakav žanr u Srbiji ne postoji i to je, prema rečima ljudi iz Filmskog centra Srbije, bio glavni razlog zbog čega je projekat prošao na konkursu.

Kako kaže na kraju razgovora,  nadaju da će snimanje proteći dobro,  da će se sledeće godine pojaviti na FESTU, a ako bude sreće i na Filmskom festivalu u Kanu. To bi za njega i Strahinju  bilo ostvarenje svih snova.Sudeći po prethodnim kratkim filmovima i ocenama kritike, prvi dugometražni film obećava mnogo…

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: