• četvrtak, 18. jul 2024.
Svake godine pomeraju granice
Društvo | Kultura | Pećinci
0 Komentara

Svake godine pomeraju granice

4. jul 2024. godine

Društvo za negovanje narodne tradicije “Pećinci”, najstarije folklorno društvo u pećinačkoj opštini osnovano 1981. godine, održalo je 28. jula tradicionalni Vidovdanski koncert, na kojem se 150 članova Društva predstavilo sa starim ali i novim koreografijama, u izvođenju sva četiri ansambla – najmlađi (škola folklora), dečji ansambl, pripremni i prvi izvođački ansambl.

Skoro dva sata, na platou spomenika palim borcima i žrtvama fašizma u centru Pećinaca, brojna publika bila je prilici da uživa u kompletnom repertoaru Pećinčana, ali i da premijerno vidi koreografiju “Igre iz Bujanovca”, koja je, kako je rekao Lazar Jovičić, predsednik Društva, prvi put izvedena na festivalu “Dživdžan fest” u Vrnjačkoj Banji početkom juna.

Koreografijom Srem započeo je dvočasovni Vidovdanski koncert, da bi se zatim na sceni ređale koreografije iz cele Srbije. Bogatsvo tradicije, pesme, muzike i igre prikazano je na najlepši način, a koreograf i umetnički rukovodilac Vladimir Radonjić smatra da su upravo svih 150 članova koji su učestvovali na koncertu jasan pokazatelj da DNNT Pećinci ide u pravom smeru. On dodaje, da je koreografija “Igre iz Levča” uprošćena i prilagođena za ovaj Vidovdanski koncert zbog učešća velikog broja članova.

Na tradicionalnom Vidovdanskom koncertu nastupili su i gosti iz Smederevske Palanke Kulturno-umetničko društavo “Goša” i Pevačka grupa “Zlatno zvonce” iz Surčina, a pećinačke folkloraše nakon Vidovdanskog koncerta očekuje kratka pauza, da bi zatim nastupili krajem jula na otvaranju Pećinačkog kulturnog leta. Nakon toga, u avgustu očekuje ih putovanje u Bugarsku.

www.pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: