• četvrtak, 18. jul 2024.
KONCERT ZA PAZOVČANE: Mesečina i druge muzičke impresije
Društvo | Kultura | Stara Pazova
0 Komentara

KONCERT ZA PAZOVČANE: Mesečina i druge muzičke impresije

4. jul 2024. godine

Mnogo je vremena prošlo otkako Pazovčani nisu imali prilike da čuju svoje sugrađanke, profesorku klavira Bojanu Sovilj i njenu nekadašnju učenicu Kristinu Blažić, koja je upravo apsolvirala studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Koncert u holu Pozorišne sale u Staroj Pazovi započele su veselo i poletno u četiri ruke, a zatim, kako je Bojana najavila, na programu su bili kompozitori iz doba impresionizma. Kristina je izvela „Bergamsku svitu“ Kloda Debisija, u kojoj je treći stav, Mesečina, često izvođena kompozicija korišćena i u poznatom holivudskom filmu „Frenki i Džoni“. Bojana je premijerno odsvirala nekoliko stavova iz Klavirske svite br.1 i „Slike sa severa“ u Srbiji nepoznatog norveškog kompozitora Davida Monrada Johansona.

-Već osam godina sam u Norveškoj, otišla sam na master iz klavira, da bih kao interesantan upisala i master iz muziko-terapije. Završila sam i jedno i drugo i sada u Norveškoj imam veoma zanimljiv i ispunjen poslovni život. Kompozicije koje sam izvela su deo doktorata, koji ću braniti u Beogradu – otkriva Bojana.

Podsećamo se da je kod nas završila fakultet i magistraturu, bila na raznim takmičenjima i seminarima u Rusiji, profesorka klavira u nekoliko muzičkih škola, između ostalog i u svom mestu, Novoj Pazovi, gde sada radi njena nekadašnja učenica Kristina Blažić.

-Ovaj koncert je bio kao kruna mojih osnovnih studija, koje završavam i upisujem master na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bilo je lepo studirati, u lepoj uspomeni će mi ostati druženja, koncerti a vežbanje je postalo navika. Bez tri, četiri sata dnevno nema ništa – kaže Kristina.

Dodaje da je imala sreću da u novopazovačkoj muzičkoj školi počne da radi već na drugoj godini studija i sada vodi klasu od 11 učenika.

B. Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: