• četvrtak, 18. jul 2024.
Veliko interesovanje učenika za pazovačke srednje stručne škole
Društvo | Stara Pazova
0 Komentara

Veliko interesovanje učenika za pazovačke srednje stručne škole

14. jun 2024. godine

Osavremenjavanje nastave, nova oprema u radionicama, korisna praksa u najboljim firmama i praćenje potreba privrede, poslednjih godina pobudili su interesovanje malih maturanata za upis u srednje stručne škole u Staroj Pazovi.

-Prošle godine interesovanje je bilo veoma veliko, u prvom krugu smo popunili sve kapacitete. Isto očekujemo i prilikom predstojećeg upisa – kaže Vladimir Marinko, direktor Ekonomsko trgovinske škole “Vuk Karadžić”.

U novu školsku 2024/25. godinu u ovoj školi će biti upisano sedam odeljenja prvih razreda, a učenicima je ponuđeno osam obrazovnih profila.

Osmi, najnoviji, je zanimanje hotelijersko-restoraterski tehničar. Agencija za kvalifikacije je u opisu standardne kvalifikacije za ovo zanimanje navela da hotelijersko-restoraterski tehničar učestvuje u kreiranju ponude i prodaje ugostiteljske usluge, vrši prijem, smeštaj i ispraćaj gostiju, kao i naplatu ugostiteljskih usluga. Brine o gostu tokom boravka u ugostiteljskom objektu, organizuje i koordinira rad manje grupe zaposlenih na recepciji, u restoranu i hotelskom domaćinstvu. Obrazovanje za ovo zanimanje traje četiri godine a prema planu upisa objavljenom na sajtu pazovačke Ekonomsko trgovinske škole, u prvoj generaciji bi trebalo da bude 28 đaka.

Prošle godine prvi put su u ovoj školi upisani učenici za obrazovni profil poslastičar, a prethodne godine debitovala je prva generacija kuvara.

-Za oba zanimanja postoji veliko interesovanje. Kuvari praksu obavljaju u kuhinji Predškolske ustanove “Poletarac” u Staroj Pazovi, a poslatičari kod “Stamevskog”, najpoznatijeg proizvođača torti i kolača – saznajemo od direktora škole.

Za narednu školsku godinu predviđeno je 14 mesta za trogodišnje školovanje za trgovca i po 28 za četvorogodišnje smerove turistički tehničar, ekononomski tehničar, pravno-poslovni i finansijsko-računovodstveni tehničar. Svih 14 poslatičara će se obrazovati po dualnom sistemu, kao i dva kuvara i dva trgovca.

U Tehničkoj školi u Staroj Pazovi, takođe, poslednjih godina navala je za pojedine smerove. Prema rečima direktorke Zorice Kešelj, škola izvanredno sarađuje sa privredom i lokalnom samoupravom.

Školske radionice su savremno opramljene, zahvaljujući pre svega, kompaniji MTU, koja je i uticala da se prošle godine otvore obrazovni profili za bravara zavarivača i operatera mašinske obrade rezanjem, na ove smerove ove godine se upisuje po 14 učenika, svi će se obrazovati po dualnom sistemu u kome se plan i program nastave i učenja obavezno sprovodi na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca. 

Tehnička škola za iduću školsku godinu upisuje 14 učenika za obrazovni profil instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja, pet u dualnom sistemu, 14 mehaničara motornih vozila, od kojih će 10 biti u dualu. Po 28 đaka se upisuje na smerove mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje (pet u dual), tehničar drumskog saobraćaja (10 u dual), tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina (šest u dual) i tehničar mehatronike (pet u dual).

Novi obrazovni profil od naredne školske godine u Tehničkoj školi je tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Za ovo zanimanje predviđeno je 28 mesta.

B. Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: