• četvrtak, 18. jul 2024.
Mala škola hrane i vina
Društvo | Hronika | Irig | Vesti
0 Komentara

Mala škola hrane i vina

15. jun 2024. godine

Malom školom hrane i vina učenici Srednje stručne škole “Borislav Mihajlović Mihiz“ iz Iriga obeležili su Dan ove obrazovne ustanove. Aktivnosti su trajale nekoliko dana, a glavni događaj je bila prezentacija onoga što đaci najbolje rade i za šta se i školuju. Maturnati škole prikazali su pripremu ukusnih jela kakva se sreću i u vrhunskim restoranima i kako se ta jela kombinuju sa vinima, proizvedenim u školskom vinogradu i podrumu.

-Ove godine sam koncept proslave Dana škole je bio nešto drugačiji jer pokazujemo šta mi zapravo radimo. Gostima smo pokazali malu školu kulinarstva i vinarstva, uparili smo hranu i vino. Naši maturanti pokazali su šta su naučili za ove četiri godine, tako da mislim da su svi uživali – rekla je direktorka škole Isidora Birinji.

Stefan Fridman, učenik četvrte godine smera kulinarski tehničar, pripremio je tri jela, predjelo, glavno jelo i dezert. Hladno predjelo podrazumevalo je brusket od bageta sa puterom, kravlji sir, orah, kapar i ulje od žalfije, glavno jelo pileći balotine sa suvim voćem na kariju od povrća, pireom od celera i sosom od mirođije, a desert tart od badema sa džemom od suvih šljiva, kremom od pomorandže, sos od borovnice i mus od čokolade. Aleksandar Herak iz smera vinogradar vinar je potom prikazao koje vino se pije uz koje jelo. Ukusi takvi kakvi se mogu doživeti u bilo kom ozbiljnom restoranu. A ozbiljni restorani traže irišku decu iz ove škole.

-Upisujemo one smerove koji su najpotrebniji za razvoj opštine Irig, a to je turizam, hrana, ugostiteljstvo i vinarstvo. Pokazujemo da su ova deca sposobna da odmah posle škole počnu da rade, jer oni su samostalni i sposobni da idu rame uz rame sa pravim vrhunskim kuvarima. Oni u toku svog školovanja jedan deo prakse obavljaju u nekim od najboljih restorana i zaista sada su već i najbolji ugostiteljski objekti počeli da ih traže i da se bore za njih. Mi smo im dali neku osnovu a na njima je dalje da se dokažu i pokažu. Verujem da će Stefan uskoro biti jedan od najboljih kuvara u zemlji – zaključuje direktorka.

A Stefan Fridman je već uveliko tražen mladi kuvar. Osim školovanja, učestvovao je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim kulinarskim takmičenjima. Nakon škole kaže da ga čekaju paralelno i studije u istoj branši i posao.

-Praksa u školi i restoranima nam je bila izuzetno značajna jer iz prve ruke vidimo kako to izgleda iz prve ruke. Od malena volim kuhinju, a nije čudo jer su mi deda, ujak i tetka profesionalni kuvari i oni su mi bili uzor, inspiracija i podrška, pre i tokom školovanja. Jako smo traženi po restoranima, posebno kada se pokažemo tokom prakse, tada odmah imamo priliku za posao. Čim završimo školu imamo siguran posao, naročito tamo gde smo bili na praksi – kaže Stefan i dodaje da je zahvaljujući školi bio učesnik na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i da je zvanični član Serbian junior chief kluba, zahvaljujući dosadašnjim uspesima.

S.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: