• četvrtak, 18. jul 2024.
IN MEMORIAM: Božidar Jovanović (1962 – 2024)
Vesti
0 Komentara

IN MEMORIAM: Božidar Jovanović (1962 – 2024)

28. jun 2024. godine

U zemunskoj bolnici u 63. godini života, posle kraće bolesti, umro je Božidar Jovanović, majstorski kandidat, dugogodišnji predsednik ŠK Donji Srem iz Pećinaca. Umro je 24. juna a sahranjen 26. juna na mesnom groblju u Prhovu.

Rođen je 08. januara 1962. godine u Prhovu, gde je ceo svoj život proveo a radio je najveći deo života u Pećincima u radionici za pranje vozila. Dugogodišnji je član ŠK Šimanovci, s kojom ekipom je nastupao u Vojvođanskoj ligi – grupa Srem (Sremska liga) i ekipnim takmičenjima širom bivše države.

Pre više od deset godina bio je inicijator da se obnovi rad Šahovskog kluba Donji Srem, prihvativši se odgovorne uloge predsednika, koju je obavljao sve do smrti. Tako je njegovim angažovanjem pokrenuto nekoliko tradicionalnih turnira u Opštini Pećinci, slavski turnir u Pećincima, Memorijalni turnir Dušana Bajića u Prhovu (održano 19 ovih Memorijala), Svetosavski turnir u Pećincima (više puta su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola) a uključivao se i kao suorganizator i učesnik svih šahovskih takmičenja u opštini Pećinci (u Šimanovcima, Deču, Donjem Tovarniku, Karlovčiću, Kupinovu, Sremskim Mihaljevcima, Ogaru i Popincima).

Pojedinačno najveći uspeh je postigao 2022. godine kada je bio prvak opštine Pećinci u jakoj konkurenciji. Predvodio je ekipu ŠK Donji Srem u ovogodišnjoj Zonskoj ligi Srema koja je završila u polusezoni (posle petog kola) na prvom mestu ispred ekipe Podunavac iz Belegiša.

Razboleo se posle trećeg kola i od 28. maja bio u zemunskoj bolnici. Pre toga je sa ekipom učestvovao u finalu Kupa ŠS Vojvodine u Vršcu. Poslednji put je učestvovao na brzopoteznom turniru povodom Dana opštine Pećinci 23. maja ove godine, podelivši četvrto mesto. Nešto ranije, 29. aprila bio je organizator Humanitarnog turnira u šahu u OŠ Slobodan Bajić Paja uz učešće 22 učenika.

Božidar Jovanović je ostavio dubok trag u šahovskoj organizaciji i kao šahovski funkcioner i kao igrač. Njegovom smrću izgubili smo velikog prijatelja i zaljubljenika u šah. Neka mu je večna slava i hvala za sve ono što je učinio za razvoj šaha u opštini Pećinci.

V.Š.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: