• nedelja, 19. maj 2024.
Pola veka postojanja i uspešnog rada Udruženja žena “Jana” iz Banoštora
Društvo | Vesti | Beočin
0 Komentara

Pola veka postojanja i uspešnog rada Udruženja žena “Jana” iz Banoštora

19. april 2024. godine

Udruženje žena „Jana“ iz Banoštora na koga su svi meštani ovog sela veoma ponosni, ove godine, tačnije 23. aprila, slavi veliki jubilej, a to je dugih i uspešnih 50 godina rada i postojanja.

Tim povodom protekle nedelje održana je Godišnja skupština na kojoj su gošće bile članice drugih udruženja, a na sam dan osnivanja predsednica „Jane“ Dragica Krstić planira održavanje pesničke večeri.

-Pozvaćemo u goste četiri pesnika sa teritorije beočinske opštine, našu decu recitatore, kao i goste iz lokalne samouprave. Program će biti održan u banoštorskom Domu kulture sa početkom u 19 sati, a to će ujedno biti prilika i da se zahvalimo svim našim članicama, onima koje su bile i koje su sada u Udruženju, a čija je predanost i posvećenost i dovela do ovog značajnog jubileja – rekla je predsednica Dragica Krstić.

Na Godišnjoj skupštini Miroljub Stojković iz Banoštora osvrnuo se na same početke osnivanja ovog Udruženja koje nosi ime po partizanki i prvoborcu iz Drugog svetskog rata, Jani Dragojlović iz Banoštora, čija se bista od pre nekoliko godina nalazi u centru njenog rodnog sela.

– Udruženje žena „Jana“ postalo je prvo udruženje žena na teritoriji Opštine Beočin a za šta najviše zasluga ima njegova prva predsednica Gordana Obrenović, koja je, nažalost, preminula pre 13 godina, a koja je, inače, majka sadašnje predsednice Dragice Krstić. „Jana“ je udruženje humanitarnog karaktera i humanitarni rad, pomoć drugima i saradnja, mu je prevashodna delatnost. Najveći deo svojih aktivnosti ostvaruje na teritoriji Banoštora, koje se pored humanitarnih akcija i pomoći pojedincima ogledaju i u višegodišnjoj uspešnoj saradnji sa Mesnom zajednicom, Osnovnom školom, Predškolskom ustanovom, vinarijama, sportskim klubovima, Lovačkim društvom i ostalim udruženjima i pojedincima. Takođe, u organizaciji Udruženja jednom godišnje priređuje se i kulturna manifestacija pod imenom „Pesničko veče“, gde svoje stihove govore pesnici iz beočinske opštine i gosti. Takođe, treba istaći da banoštorsko Udruženje žena dugi niz godina uspešno sarađuje sa svim udruženjima žena iz naše opštine, kao i sa mnogim udruženjima iz Srema i Bačke. Nebrojeno puta žene iz Banoštora bile su gošće pomenutih udruženja, a isto tako mnogo puta bile su i domaćin, kao što su i ove večeri – istakao je u svom obraćanju Miroljub Stojković iz Banoštora.

Višedecenijski rad i aktivnost Udruženja žena „Jana“ iz Banoštora nisu ostali neprimećeni. Potpuno zasluženo, za svoje rezultate i uspehe, Udruženje je 2010. godine dobilo najveće opštinsko priznanje, Oktobarsku nagradu Opštine Beočin.

Prema rečima sadašnje predsednice Dragice Krstić ova nagrada ih je samo dodatno motivisala za još veći rad i rezultate, sa nadom da će bar još jednom uspeti da ovo prestižno priznanje stigne u njihove vitrine.

S. Mihajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: