• nedelja, 19. maj 2024.
Počela 47. Smotra amaterskih pozorišta Srema
Društvo | Hronika | Beočin | Kultura | Vesti
0 Komentara

Počela 47. Smotra amaterskih pozorišta Srema

18. april 2024. godine

U sredu, 17. aprila u Kulturnom centru opštine Beočin počela je 47. „Smotra amaterskih pozorišta Srema“ koja je ove godine okupila amaterska pozorišta iz gotovo svih sremskih opština.

Festival je otvoren predstavom „Podanik“ Amaterskog pozorišta KUD „Brile“ iz Beočina koja je rađena po tekstu Ivana M. Lalića, u režiji Sekule Petrovića. Na večeri otvaranja publiku su pozdravili predsednica opštine Beočin Biljana Janković, direktorka Kulturnog centra opštine Beočin Tanja Drljača i sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine Savo Mučibabić.

Prema rečima predsednice opštine Beočin Biljane Janković, ovaj festival je prilika za Beočin da još jednom postane pozorišna prestonica Srema ali i da najavi sezonu brojnih kulturnih dešavanja čiji će nosilac biti Kulturni centar opštine Beočin i lokalno Kulturno umetničko društvo „Brile“.

-Ovaj festival je prilika za naš grad i Centar za kulturu opštine Beočin da pokažemo kakvi smo domaćini i koliko smo ponosni na tradiciju održavanja „Smotre“ kod nas. Podsetiću, da kontinuitet amaterskog pozorišta u Beočinu danas postoji zahvaljujući istrajnom radu kulturnoumetničkog društva „Brile“ koje ima punu podršku Opštine Beočin i na čije smo predstave i programe veoma ponosni. U godini kada oni obeležavaju 80 godina svog postojanja verujem da je važno da najavimo i druge programe kao i da apostrofiramo zahvalnost i poštovanje koje osećamo prema svim kulturnim radnciima i našim sugrađanima koji uz mnogo ljubavi i odricanja rade na produkciji kulturnih sadržaja, edukaciji najmlađih sugrađana ali i negovanju tradicije, kulture i običaja ovog dela Srema – istakla je Janković.

Rad ovogodišnje „Smotre“ u Beočinu prati i žiri publike koji čine Jelena Viktorova, Ismet Ademovski i Miloje Knežević a oni su sinoć dodelili i prva priznanja glumcima amaterima. Za najbolju glumicu proglašena je Vida Đurić za ulogu Ksenije Pavlović dok je Duško Tešanović proglašen za najboljeg glumca za odigranu ulogu Jovana Stanivuka u predstavi „Podanik“.

U narednim danima publika će imati priliku da pogleda još deset amaterskih predstava od kojih je devet u takmičarskom delu dok će predstava „Bajka o pozorištu“ u izvedbi pozorišta „Raša Pavlović“ iz Uba, biti igrana u čast nagrađenih na samom zatvaranju festivala, 24. aprila. Iste večeri, selektor 47. „Smotre amaterskih pozorišta Srema“ književnik, pozorišni i TV reditelj Milan Blegišanin, proglasiće najuspešnija ostvarenja i dodeliti nagrade i priznanja.

Publika će moći da uživa u amaterskim ostvarenjima koja donose pozorišta iz Inđije, Surduka, Pećinaca, Šida, Rume, Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Nove Pazove.

Organizator događaja je Kulturni centar opštine Beočin i Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine. Pokrovitelj festivala je Opština Beočin.

Ulaz na sve pozorišne predstave je besplatan.

foto: Ismet Ademovski, Milan Živković

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: