• nedelja, 19. maj 2024.
Ne turiraj – maturiraj!
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Srem bez predrasuda | Vesti
0 Komentara

Ne turiraj – maturiraj!

18. april 2024. godine

Edukativna tribina u okviru kampanje „Na maturu bez automobila” namenjena učenicima završnih razreda srednjih škola održana je prošle nedelje u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici.

Kampanja je pokrenuta 2014. godine sa ciljem da se apeluje na maturante širom Srbije da za maturske proslave ne koriste automobile u svojstvu vozača. Kampanju je pokrenula Politehnička škola u Kragujevcu, kako se nikada ne bi ponovio slučaj kada je u jednoj noći smrtno stradala grupa kragujevačkih maturanata vraćajući se sa proslave.

Organizatori tribine bili su Grada Sremska Mitrovica i Agencija za bezbednost saobraćaja. Kampanja se realizuje proteklih deset godina, a ovogodišnji moto je „Na putu do nule ne turiraj – maturiraj!

-Nažalost, na teritoriji Republike Srbije u saobraćaju svake godine život izgubi oko 100, a biva povređeno oko 6.100 mladih lica. Drugim rečima, u proseku, skoro svakog vikenda pogine dvoje, a bude povređeno 17 mladih. Samo prošle godine život u saobraćaju je izgubilo 89 mladih lica, što je više od 8 fudbalskih timova. Zato ova kampanja ima za cilj da ukaže na to koliko je važno bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Ukoliko se uzme u obzir specifičnost ciljne grupe koja je u fokusu ove kampanje, težnja je da se stvori novi obrazac ponašanja mladih ljudi, a koji treba da dovede do smanjenja stradanja na putevima, posebno u periodu kada imamo pojačanu konzumaciju alkohola usled maturskih proslava – rekao je Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ćurčić je dodao da ove godine očekuje da će u kampanji učestvovati više od 12.000 mladih.

-Agencija za bezbednost saobraćaja Grad Sremska Mitrovica, odnosno Savet za koordinaciju propisa bezbednosti saobraćaja i ove godine je, a po treći put organizovao tribinu pod nazivom – Na maturu bez automobila. Učenici završnih razreda srednje škole, maturanti čuli su danas od stručnjake zašto nije dobra odluka da na maturu idu u svojstvu vozača. Pored stručnih lica na tribini su govorili devojka i mladić žrtve saobraćajnih nesreća, a koji su su đacima preneli svoja iskustva – rekla je Snežana Konjević, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje

Na ovoj tribini mladi su, pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, u okviru kojeg je njima ukazano na stanje bezbednosti mladih u saobraćaju i rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju, imali priliku da čuju i lične priče osoba koja su preživele saobraćajnu nezgodu usled koje u zadobile teške telesne povrede i trajni invaliditet.

Bojana Gladović aktivista Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije bila je učesnik saobraćajne nezgode kao suvozač gde je uzročnik bilo nepoštovanje ograničenja brzine i loši uslovi na putu.

-Ono što je blisko mladima koji su nam ciljna grupa u ovom predavanju jeste da sam ja u trenutku nesreće imala 21 godinu, išla sam na moj prvi posao, a sve se dešalo odmah posle mature. Devet godina sam u ovom projektu i moje iskustvo govori da stvarno imamo veliki uticaj, jer nažalost na našoj ličnoj priči mladi vide posledice saobraćajne nezgode – rekla je Gladović i poručila učenicima završnih razreda prvenstveno da se lepo provedu na maturi, a zatim da ne dozvole da ih jedna loša odluka dovede u situaciju u kojoj se ona nalazi danas.

Svoju ličnu priču o nesreći izneo je i Veljko Vukomanović koji je posle saobraćajne nesreće uzrokovane neprilagođenom brzinom ostao vezan za kolica. Vukomanović je apelovao na mlade da vode računa kako o sebi, tako i o drugim učesnicima u saobraćaju.

Projekat “U susret jednakosti – Srem bez predrasuda” se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: