• nedelja, 14. april 2024.
LAĆARAK: Ništa bez domaćih jaja!
Društvo | Reportaža
0 Komentara

LAĆARAK: Ništa bez domaćih jaja!

2. april 2024. godine

Sjaj “zubatog” sunca ovog varljivog proleća pružio je idealnu priliku da se čovek uveri sa koliko ljubavi jedna porodica iz Laćarka pristupa svom hobiju. Iako imaju redovne poslove, Goran i Sanja Novičić svakodnevno veliku pažnju poklanjaju živini koju uzgajaju u svom dvorištu. Kao pod konac, uredno i sve na svom mestu, da koke imaju sve neophodne uslove za pravilan rast i produkciju.

– Ozbiljnije sam počeo da uzgajam živinu 2017. godine. Još kao mlad sam držao, ali u momačkim godinama prekinuo. Većinom su roditelji branili deci tada da drže rasnu živinu i golubove – priseća se domaćin.

Sada kod Novičića mogu da se vide tri rase živine, Faverol, Australorp i Leghorn. Poslednja je i najbolja nosilja po mišljenju sagovornika, kao i dosta drugih odgajivača. Australorp je najbolja kombinovana rasa koja daje meso i jaja, dok beli Leghorn daje samo jaja, ali dosta tražena na tržištu.

– Glavni razlog zašto sam počeo da uzgajam živinu pre sada već sedam godina je jako loš kvalitet jaja u tržnicima, prodavnicama i velikim marketima. To su proizvodi bez ukusa i mirisa. Počeo sam na nagovor supruge sa 12 koka, za početak samo jednu rasu, kasnije se širilo. Faverol nosi do 280 jaja, držimo je više zbog ukrasa nego ekonomskih razloga, dok su druge dve rase baš za jaja. Sada imamo oko 100 komada živine u te tri rase. Međutim, nedavno smo uzeli i crnu mađarsku hibrid rasu, SuperHarko. Čuli smo da je dobra nosilja i ima mesa, hibrid je dobijen ukrštanjem četiri ili pet rasa, u perspektivi može da potisne Leghorna – objašnjava Goran.

Prema rečima ove porodice iz Laćarka uzgajanje živine je čisto iz ljubavi, hobija, materijalnog interesa nema. Sve što se dobije, ponovo se uloži, reprodukcija sredstava. Za veliki broj živine možda bi se i isplatilo, ali Novičići ulažu pre svega u kvalitet, a u tom slučaju nema velike zarade, za razliku od onih koji rade količinski.

– Najbitnije je zdravlje živine, posle toga dolazi sve ostalo. Zdrava koka daje kvalitetno jaje i pile. Počeli smo sa inkubacijom pilića, već 2018. smo imali inkubator od 200 jaja, da bi danas na tri nedelje inkubirali do hiljadu jaja – kažu supružnici.

Željenog rezultata nema bez kvalitetne ishrane, a Novičići veliku pažnju poklanjaju baš tome.

– Živina mora lepo da se hrani, cene prehrane su sada malo povoljnije nego što je bilo za vreme pandemije korona virusa i na početku rata u Ukrajini. Hranimo živinu sa koncentrovanom hranom i žitaricama, mešovito. Dajemo im dva obroka, ujutru i posle podne, jedan sa žitaricama, drugi sa koncentrovanom hranom. Kao i svakoj životinji i živini se daju vitamini, pazi se o zdravlju, preventiva je najbolja. Kada dođe do bolesti troši se više sredstava, tu je i šteta praćena uginućima, a tada je već kasno. Dajemo živini i povrće redovno, šargarepu, kupus, kupi se zeleniš na pijaci – navodi on.

Neophodno je da kod živine bude čisto, za šta je Sanja najviše zaslužna. Ne sme da bude mokro, isparenja od amonijaka su takođe nepoželjna. Broj od sto komada živine zahteva i do tri sata dnevno angažovanja, pa se Goran i njegova supruga dopunjuju, u zavisnosti od smene na poslu.

– Živinu treba posmatrati, sa njom provoditi vreme, a ne samo nahraniti i okrenuti se. Ako ne vidiš da je bolesna, uginuće. Za svaku jedinku se zna kako izgleda i kako se ponaša. Novcem se može kupiti kvalitet, priplodni materijal, ali zdravlje je ključno – dodaje Laćarac.

Planovi u narednom periodu su usmereni ka novoj uzetoj rasi SuperHarko, posmatranje kako će se ponašati pilići, informacija su za sada poprečne od izvora. Iz iskustva, najbolje je kada se čovek sam uveri. Prostor u dvorištu ne dozvoljava veliko proširivanje, a ni vreme s obzirom da je uzgoj živine za Novičiće hobi, sto komada je maksimum.

– Svaka kuća treba da ima bar desetak koka, da li rasnih ili bilo kojih domaćih. Najbolje je jesti svoja jaja od koka koje sami pratite. Za kupovna niko ne može da garantuje koliko su napumpana lekovima i aditivima, kao i kod svinjskog mesa. Kod živine koja se leči antibiotikom, ta jaja idu samo za inkubiranje, ne i za ishranu. Desetak koka u domaćinstvu ne traži velika ulaganja, ni prostorno ni finansijskih – ističe uzgajivač.

Goran je aktivan, posećuje mnoga mesta na Balkanu, ide po izložbama i razmenjuje iskustva sa drugim uzgajivačima.

– Poznanstva i nova prijateljstva su veoma važna, kao i razmena iskustava. Uzgajanje živine je kao i svaki posao, večito učenje, nikada ne možete tvrditi da sve znate, tuđe mišljenje i iskustvo je dragoceno. Drago mi je da se dosta mladih interesuje oko živinarstva, pa i momaka od 16 godina. Kod golubarstva to nije slučaj, mislim da nažalost polako izumire – zaključuje sagovornik.

St.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: