• nedelja, 19. maj 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!

26. april 2024. godine

Naslov: Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo

Autor: Mirjana Drljević

 Knjiga dramaturškinje Mirjane Drljević “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo”, pobednički je rukopis konkursa izdavačke kuće Booka za najbolji neobjavljeni roman.
Priča romana počinje jednog običnog, majskog jutra kada su usred grada, za vreme gradskog špica, ostavljena tri naga, mlada ženska tela. Tokom istrage i rasvetljavanja slučaja, razotkrivaju se događaji iz prošlosti aktera priče, a paralelno rasvetljava se i priča o društvu uopšte. Književnica pruža širu sliku društvene stvarnosti, otvarajući i zatvarajući veći krug pitanja, od roditeljstva do rata i krivice. Uglavnom se pominju otete devojčice, ali roman govori i o “nestalim” očevima. Nijedna ne živi sa ocem. Tema roditeljstva je, između ostalog, i tema nasleđa.

Starost, demencija, suicid i krivica, griža savesti praćena suzama i depresija koja ih izaziva su takođe teme ovog romana. I tišina, neizgovorene tajne koje bole. Ovo je priča o kolektivnoj krivici i odgovornosti, ali jednog naroda u celini.

“Nikada im nikada joj ništa slično nije palo na pamet. Znaju se ceo život. Jedino što se ne poznaju.” (citat iz knjige)

Aleksandra Topić, bibliotekar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: