• nedelja, 19. maj 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!
Društvo | Kultura
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!

19. april 2024. godine

Naslov: Stari kalendar jedne ljubavi

Autor: Andrej Makin

„Stari kalendar jedne ljubavi“ roman je francuskog pisca Andreja Makina, dobitnika Gonkurove nagrade i autora savremenog klasika „Francusko zaveštanje“. Makin spada u red najznačajnijih francuskih i evropskih pisaca današnjice.

Roman “Stari kalendar jedne ljubavi” donosi priču o avanturama, ljubavima i traženju smisla u životu Valdasa Batajeva, postavljajući ga kao svedoka burne istorijske epohe.

Valdas Batajev, pripadnik privilegovane ruske predrevolucionarne klase, prve mladalačke godine provodi u porodičnom letnjikovcu na Krimu. Bežeći od takvog života, on upoznaje mladu švercerku duvana, pripadnicu potlačene klase. Začetak romanse se preklapa sa izbijanjem revolucije. Valdas se bori na strani belih i završava u emigraciji. Na večitoj međi između novoga života i sećanja na stari život, on pokušava da nekako nastavi da živi.

“Valdas je shvatao tu računicu, ali je sve češće, posmatrajući život drugih, osećao prema njima istinsko sažaljenje. Bili su to mirni životi, često udobni, povezani odličnim odnosima , a ipak lišeni onoga suštinskog bogatstva: prilike da se živi prema starom kalendaru.”

“Njihov život se ušuška u vremenu staroga kalendara, nejasnom kašnjenju koje su ukinuli užurbani graditelji svetle budućnosti.” (citati iz knjige)

Aleksandra Topić, bibliotekar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: