• sreda, 17. april 2024.
Zasavički hrast proglašen spomenikom prirode
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Zasavički hrast proglašen spomenikom prirode

5. mart 2024. godine

Prirodno dobro treće kategorije

Većinom odborničkih glasova na 32. sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica usvojena je odluka o proglašenju spomenika prirode „Zasavički hrast“. U pitanju je dobro koje se nalazi u blizini SRP „Zasavica“, a proglašeno je spomenikom prirode treće kategorije – zaštićeno područje lokalnog značaja.

Spomenik prirode „ Zasavički hrast“ predstavlja stablo hrasta lužnjaka impozantnih dimenzija, velike dekorativnosti i očuvane vitalnosti. Prema izuzetnim dendrometrijskim karakteristikama i estetskim odlikama, ovaj hrast je odličan primer očuvanog stoletnog stabla.

Hrast lužnjak zbog svoje velike starosti (oko 150 godina), svojim habitusom i izgledom (obim debla 411cm, širina krošnje 26m), predstavlja izuzetno redak i vredan primer svoje vrste. Deblo je pravilno cilindrično, tamno mrke boje i ispucale kore. Kruna je formirana na visini na oko 5m sa dve osnovne grane rašljasto postavljene prečnika oko 60cm, sa kojih se odvajaju bočne grane i grančice. Krošnja hrasta je asimetrična, široka, inficirana hrastovom imelom. Svojim položajem i impozantnom krošnjom hrast predstavlja posebno obeležje okolnog pejzaža. Stablo ostavlja utisak snage i vitalnosti.

Spomenik prirode„ Zasavički hrast“ se nalazi u privatnoj svojini i to na katastarskoj parceli u potesu Valjevac, preko puta auto-kampa, uz prilazni put na 200 metara od Vizitorskog centra Specijalnog rezervata prirode „ Zasavica“ i zauzima površinu od 530m² koja predstavlja projekciju krošnje hrasta na podlozi.

Na zaštićenom području Spomenika prirode „ Zasavički hrast“ zabranjuje se: seča stabla, osim u slučaju potpune devitalizacije, lomljenje grana, kidanje lišća, oštećenje kore i preduzimanje svih radova koji bi imali za posledicu narušavanje vitalnosti hrasta, izvođenje zemljanih i drugih građevinskih radovi koji mogu oštetiti nadzemni i podzemni deo biljke, prevođenje vazdušnih, elektro i telefonskih vodova kroz i preko zaštićenog prostora…

Da bi se hrast očuvao ovom usvojena odluka predviđa određene biotehničke mere kao što su redovno uklanjanje suvih grana, sanitarna seča, uz obaveznu dezinfekciju alata i premazivanje površine reza zaštitnim sredstvom, redovno održavanje postojeće zemljane površine i sl.

Sredstva potrebna za sprovođenje režima zaštite zaštićenog područja obezbeđuju se u budžetu Grada Sremska Mitrovica, iz naknade za korišćenje zaštićenog područja, prihoda ostvarenih u obavljanju delatnosti upravljanja zaštićenim područjima, sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode, donacija, poklona i pomoći i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.
Kako se navodi u odluci, tokom 2022. godine urađena je valorizacija stabla hrasta lužnjaka kod Zasavice kojom je analizirana njegova dendrološka i ambijentalna vrednost.

– Izvršenom valorizacijom, utvrđeno je da je hrast vredan predstavnik svoje vrste po vitalnosti, pejzažnoj atraktivnosti, habitusu i starosti. Ovo impozantno stablo je retko očuvan primerak stabla nekadašnjih mešovitih hrastovih šuma koje su vekovima krčene zarad proširenja poljoprivrednih površina. S obzirom na značaj i funkciju ovog stabla kao i visok stepen dekorativnosti, zaslužuje da bude stavljeno pod zaštitu – piše u odluci.
D.T.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: