• četvrtak, 18. april 2024.
U vatru za ljudski život
Društvo | Hronika | Inđija | Reportaža | Vesti
0 Komentara

U vatru za ljudski život

12. mart 2024. godine

Tradicija dobrovoljnog aktiviranja meštana u vanrednim situacijama u Maradiku ulazi u desetu deceniju, koliko ima otkada je prvi put formirano Dobrovoljno vatrogasno društvo. Zub vremena već je bio ostavio tragove na opremi, kada su se, pre dve godine, Maradičani organizovali da pokrenu iz stare garaže svoje vatrogasno vozilo, priča Tibor Širak, predsednik društva:

-Organizovalo se nas nekoliko momaka i odlučili smo da učinimo sve što je u našoj moći da pokrenemo društvo, priseća se Širak, navodeći da su prostorije društva u Maradiku bile izuzetno zapuštene u trenutku preuzimanja, da je oprema popucala i bila potpuno neupotrebljiva.

-Vatrogasno vozilo nije bilo ni registrovano, kaže Tibor, zahvalan Sektoru za vanredne situacije koji im je pomogao da se vozni park osposobi za gašenje požara.

-Prvo smo organizovali Skupštinu Dobrovoljnog vatrogasnog društva na kojoj smo izabrali rukovodstvo i registrovali do sada 14 aktivnih članova, objašnjava Širak, tvrdeći da je za dobrovoljnu akciju gašenja požara potrebno baš veliko srce.

-Akciju prvu smo imali kada je gorela deponija u Maradiku. Izašli smo na teren sa neregistrovanim vozilom. Sa čime smo mogli i imali, sa time smo radili, posle čega nam se kamion i pokvario sasvim, priseća se Tibor.

-Za nečiji život spremni smo i u vatru da skočimo. Najveći požar do sada gasili smo, sa Vatrogasnom službom iz Inđije, skoro celu noć. Gorele su njive u Maradiku, sijalo je nebo od vatre, opisuje naš sagovornik, upozoravajući da je u takvim situacijama dovoljno malo vetra da požar ponovo bukne.

Najteža intervencija do sada bilo je gašenje požara na jednoj privatnoj kući u Maradiku, koji je izazvao punjač za telefon, a koji je zahvatio i pomoćni objekat u obližnjem dvorištu.

-Kada vidite uznemirene ljude kako plaču i gledaju u vas kao slamku spasa, to su veoma potresne situacije, posle kojih ne razmišljate ni o čemu, osim o tome ima li povređenih i kako da spasete sve što možete, priča Širak.

S obzirom na to da društvo funkcioniše na dobrovoljnoj bazi, i da članovi imaju i redovne poslove koje obavljaju, u slučaju požara organizuju se najbrže što mogu u datoj situaciji:

-Gde god da se nalazimo potrebno nam je najviše petnaestak minuta da stignemo na mesto požara. Ukoliko dođemo pre Vatrogasne jedinice mi intervenišemo u skladu sa našim mogućnostima, pošto možemo da delujemo samo na otvorenom. Za požare u zatvorenom prostoru nismo obučeni i opremljeni, objašnjava Tibor.

-Imamo dobru saradnju sa jedinicom u Inđiji. Dogovaramo odlazak naših vatrogasaca na stručnu obuku, što će nam mnogo značiti, jer će time biti proširen spektar naših mogućnosti za delovanje u vanrednoj situaciji, kaže predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Maradik.

Osim što su dobili 14 radnih, dobili su i šest interventnih uniformi, i to od prijatelja iz Kupinova, koji su došli i dali podršku Maradičanima.

-Hvala svima koji su dali svoj doprinos da maradičko društvo podignemo na noge, to je od velikog značaja za selo i znatna pomoć profesionalnim vatrogascima, siguran je Tibor Širak, verujući da će se mladi ljudi priključiti društvu i aktivirati za opšte dobro.

-Društvo je učinilo da celo selo malo oživi, organizovali smo podelu novogodišnjih paketića najmlađima, što je za njih bio poseban doživljaj i atrakcija, a kada prođemo obuke i obezbedimo opremu uspostavićemo i saradnju sa školom u Maradiku kako bismo najmlađe učili da brinu o sebi i o drugima, jer od života ništa nije preče, poručuje Tibor Širak.

Mirjana Stupar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: