• utorak, 23. april 2024.
Najbolji recitatori iz pećinačke opštine na Zonskoj smotri u Sremskoj Mitrovici
Društvo | Hronika | Pećinci | Kultura | Vesti
0 Komentara

Najbolji recitatori iz pećinačke opštine na Zonskoj smotri u Sremskoj Mitrovici

12. mart 2024. godine

Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“ održana je 6. marta u sali Kulturnog centra “Pećinci” u organizaciji centralne ustanove kulture u opštini Pećinci u saradnji sa Savezom umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave.

Vršilac dužnosti direktora pećinačkog Kulturnog centra Slobodan Stanković je u ime domaćina izrazio zadovoljstvo što je ove godine zainteresovanost za kazivanje pisane reči na visokom nivou, pogogotovu među učenicima u mlađem uzrastu:

-Kao centralna ustanova kulture u saradnji sa obrazovnim institucijama na našoj teritoriji trudimo se da negujemo pisanu reč kroz kazivanje poezije i po svemu sudeći interesovanje učenika je iz godine u godinu sve veće. Pre više od deset godina predstavnica naše opštine Nikoline Božić iz Pećinaca u srednjem uzrastu stigla je do Republike smotre recitatora, a isti uspeh ponovila je prošle godine Vanja Gajić iz Sremskih Mihaljevaca u kategoriji mlađeg uzrasta, tako da naša opština nije prepoznata samo na kulturnoj mapi Srema i Vojvodine kada je recitatorstvo u pitanju, već su naša deca rame uz rame sa decom iz većih sredina – rekao je Stanković.

Učesnici Opštinske smotre recitatora bili su učenici iz sve tri osnovne škole sa teritorije opštine Pećinci – Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima, Osnovne škole „Dušan Jerković Uča“ u Šimanovcima i Osnovne škole “Dušan Vukasović Diogen” u Kupinovu, kao i srednjoškolci koji pohađaju Tehničku školu u Pećincima. Njihove nastupe ocenjivao je glumac i profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Miljan Vojnović koji je uoči takmičarskog dela svim učesnicima uputio par saveta uz kratke vežbe zagrevanja govornog aparata:

-Iz godine u godinu ova smotra dobija sve više na kavlitetu ne samo po broju učesnika koji se prijavljuju za recitatorstvo, već i po učinku recitatora u svim uzrastima, zahvaljujući radu sa mentorima koji se bave ovom plementiom disciplinom. To je rezultat ulaganja Kulturnog centra u edukaciju pre svega kroz održavanje Semonara za kulturu govora i Seminara za scensko obrazovanje i vaspitanje dece i mladih koji su u proteklom periodu u saradnji sa univerzitetskim profesorima glume, scenskog govora i tehnike glasa realizovani u ovoj opštini – istakao je Vojnović.

Na smotri je nastupilo 36 takmičara – 18 recitatora u mlađem uzrastu, od prvog do četvrtog razreda, desetoro recitatora u srednjem uzrastu, od petog do osmog razreda, i osmoro recitatora u starijem srednjoškolskom uzrastu.

U kategoriji mlađi uzrast prvo mesto osvojila je učenica trećeg razreda Dunja Gajić iz Sremskih Mihaljevaca koja je govorila “Krokodilsku pesmu” Dejana Aleksića, drugo mesto osvojio je učenik četvrtog razreda Danilo Grba iz Ašanje koja je govorio pesmu Radivoja Prokopljevića Proke „Kad Sremac prodaje lubenice“, a treće mesto osvojila je učenica drugog razreda Irina Petrović iz Subotišta koja je govorila pesmu Mirjane Bulatović „Strah od dubine“.

U kategoriji srednji uzrast prvo mesto pripalo je učenici petog razreda Anji Čubrilov iz Sremskih Mihaljevaca koja je govorila pesmu Dejana Aleksića „Posvađane cipelice“, drugo mesto pripalo je učenici petog razreda Vanji Gajić iz Sremskih Mihaljevaca koja je govorila pesmu Saše Božović „Letovanje u Grčkoj“, dok je treći bio učenik sedmog razreda Danilo Zec iz Pećinaca koji se predstavio pesmom “Spomenar” Miroslava Antića.

U kategoriji stariji uzrast prvo mesto osvojila je Anđela Gavranović iz Pećinaca koja je govorila pesmu Miroslava Antića „Prva ljubav“, drugo mesto osvojila je Tamara Damjanović iz Pećinaca koja se predstavila pesmom Biljane Stanojević „Običnim rečima rečeno“, dok je treća bila Anastasija Filipović iz Ogara koja je govorila pesmu Brane Petrovića „Ja ništa od toga nemam“.

Svim učesnicima i njihovim mentorima uručene su zahvalnice za učešće, dok su najboljima uručene diplome za osvojeno prvo, drugo i treće mesto i knjige. Direktor Kulturnog centra Pećinci je svakoj školi uručio poklon paket školskih lektira za osnovnoškolski uzrast kako bi obogatili školske biblioteke.

Svih devetoro recitatora plasirali su se na viši rang takmičenja i oni će predstavljati opštinu Pećinci na Zonskoj smotri recitatora koja se održava u Sremskoj Mitrovici 16. i 17. marta u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“ i Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

Opštinsku smotru recitatora uveličali su svojim nastupima polaznici Muzičko-instrumentalne sekcije KCP Marko Plavšić i Mila Cvetković na klaviru i Miloš Stanković na harmonici, članovi Literarne sekcije KCP Andrea Đurašinović, Tijana Radaković i Anastasija Filipović i učenik izdvojenog odeljenja u Pećincima rumske OMŠ “Teodor Toša Andrejević” Aleksa Memedović koji se predstavio na gitari.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: