• utorak, 23. april 2024.
KOMŠIJA PIŠE: Lepe moje kuće Srema…
Društvo | Komšija piše | Stara Pazova
0 Komentara

KOMŠIJA PIŠE: Lepe moje kuće Srema…

8. mart 2024. godine

Piše: Boris Miljković

Moje kuće Srema polako nestaju i ruše se. Te “moje” kuće, u mom selu, u mom Sremu. Starim verovatno, kada toliko pamtim te kuće, te tavane, te lepe kotobanje gde sam kao dete hvatao golubove. Polako bi ruka krenula iza grede i u rukama bih već držao goluba letača dok bi nam srca ujednačeno kucala. Njegovo u mojoj ruci bi ubrzano kucalo od straha, a moje od sreće.

– Ne boj se, golube, pomislio bih u sebi, trebaš meni, a i ja tebi. Za par meseci gledaću tvoj let i imati svoj dečiji svet.

Voleo sam te kuće, te golubove. Iznad sremskog neba, leteli iznad kuća tačno gde treba. Na “biber” crep sleteo bi uskoro svaki sa neba. Srce dečaka kucalo je kako treba od sreće.

I te kuće sve su “moje” bile, a i svi tavani, sve avlije cigljom patosane. I zid od ciglje i blata, k`o da je zidan iz inata. Voleo sam ta sremačka ulazna vrata, te kapije i avlije. Sve su to “moje” kuće bile.

A ja žurio da porastem. Da budem k`o deda. Da budem k`o moj Braca. Da vidim sveta, vojsku i nekog tamo rata gde ljudi ne ginu.

Mašta dečaka otvara svaka vrata. A nisam znao, ali stvarno nisam znao da će život doneti svašta. Da sam znao, zaustavio bih ruku iznad grede.

– Sačekaj živote, ne žuri, rekao bih sebi. – Ne diraj “moje“ kuće širom Srema, pusti ih u moje snove da mi ih duša sanja dok u njima drema.

Sve je manje “mojih“ kuća i korpi od pruća. Ni bunara više nema. Reći će neko da to tako ide, da to tako treba. Starim verovatno, a ruka bi kod grede i oči dečaka pogled u pravcu dede.

– Vidi deda “tekira” (golub)! Vidi što je lep! – sa ponosom b`i govorio dedi dok u šupi za astalom sedi.

Starim, ali pamtim. Slike ne blede, već su sve jasnije i tužnije. Nema kuća, nema dede, a opet ponekad vidim tekira ispod grede. Ruka po navici krene, ali sada je visoko. Iako sam viši i ja – džaba, ne vredi. Odlete tekir putem neba, tamo gde se spajaju Srem i Dunav, tamo gde treba. E lepe moje kuće Srema, ko mi vas uze da vas više nema?

Foto: Gordana Radišić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: