• subota, 20. april 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!

22. mart 2024. godine

Naslov: Bunker patka

Autori: Mirjana Đurđević, Branko Mlađenović

Predratni Beograd i Jugoslavija zabeleženi i opisani su kroz živote junaka Anđe, Trička, Žarka i Braše u romanu „Bunker patka“, dvojca Mirjane Đurđević i Branka Mlađenovića. Ovo je nastavak romana „Bunker Swing“, koji može da se čita i samostalno. 

Nakon američke avanture, iščašena povratnička porodica Anđelke Vajs i njena tri slabo funkcionalna muža Tričko, Žarko i Braša vraćaju se u kraljevinu Jugoslaviju. Oni su desetak godina stariji, porodica se uvećala, a posao prešao u legalne tokove. Glavna briga im je kako da pozicioniraju svoja sremačka vina, za promenu legalna, na beogradsko mondensko tržište. Naseljavaju se u sremskom selu Krčedin, gde prave vino i gaje konoplju, ali na tome ne staju. Tričkove malverzacije i saradnja sa nemačkim kontroverznim biznismenom i raznoraznim špijunima, uticaće na sudbinu ove porodice. A bliži se i rat.                                                                    Veran prikaz malograđanskog društva, društva u kom se samo čeka prilika da se drugima napakosti i učini zlo. Isto tako, ovaj roman je prikaz života buržoazije, dok veći deo naroda grca u bedi. 

“Anđa je već zaboravila šta znači puna kuća, kao onih prvih godina kad su se vratili iz Amerike… Ponovo na okupu, već treću nedelju, sudaraju se u batrumu, otimaju se o fotelju pored lampe, zakeraju i žale se na Katičin jelovnik a ona bi baš svima da ugodi…”

“Da nisi počo i ukrštene da rešavaš?-budi se Sremica u njoj, ako je ikad i zaspala, ovo je zajedanje na račun Tričkovog čitanja Politike poslednjih meseci, a posebno razumevanja onog što čita.”  (citati iz knjige)

Aleksandra Topić, bibliotekar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: