• četvrtak, 29. februar 2024.
Uz životinje postajemo bolji ljudi
Društvo | Hronika | Inđija | Reportaža | Vesti
0 Komentara

Uz životinje postajemo bolji ljudi

28. januar 2024. godine

Nepoverljivo i unezvereno gledala je u mene pre osam godina na inđijskoj pijaci jedna čupava kuca, tražeći hranu, bila je gladna, seća se Žaklina Adamov iz Inđije dana kada su se rodili nagoveštaji neobične povezanosti sa napuštenom životinjom. Njeno poverenje Žaklina je stekla tek treći dan poznanstva, kada joj je kuca pokazala znak da pođe sa njom.

-Ona me je odvela do svoja tri šteneta, dva smo odmah udomili, a jedno štene zajedno sa svojom majkom bilo je neko vreme u pansionu, posle čega sam odlučila da ga uzmem, dok je majka našla utočište u domu mojih prijatelja, kaže Žaklina Adamov, inače veterinarski tehničar.

Ljubav prema životinjama Žaklina je stekla u ranom detinjstvu, odrastajući u pravom sremačkom dvorištu punom životinja, one su joj, kako kaže, oplemenile život i učinile ga boljim.

-Zahvalna sam pre svega mojim roditeljima koji su me tome naučili, emotivno priča Žaklina i dodaje:
-Većina mojih prijatelja voli životinje, time volimo i ljude i uvek se trudimo da pomažemo slabijima, kaže naša sagovornica, uverena da bi obaveza svakog čoveka trebalo da bude podrška svim bićima.

-Prema životinjama ljubav je bezuslovna, iako mislim da je ne bi trebalo do kraja humanizovati – objašnjava Adamov, napominjući da ljubitelji životinja moraju imati na umu različitost životinja i ljudi, u smislu mogućnosti ljudske vrste da kontroliše svoje ponašanje.

-Arheolozi su otkrili da je pas prva životinja koja je pripitomljena pre 12 hiljada godina, a mačke pre osam. I tada su imale određenu svrhu, da love, da štite čoveka, čuvaju plodove, i tada je čovek shvatio da je životinja korisna, da postaje i statusni simbol, ali ona se ipak razlikuje od ljudske vrste, zanimljivo priča naša sagovornica.

-Psi imaju dušu i imaju osećanja, u zavisnosti od toga kako se ponašamo prema njima. To je dokazano, s tim da se oni raduju i najlošijem vlasniku, nastavlja Žaklina Adamov, osuđujući zlostavljanje životinja i pozivajući društvenu zajednicu da osudi i kazni takvo ponašanje.

Gotovo da nema ljubitelja životinja u Inđiji koji ne znaju za ove prijateljice koje planiraju da formiraju udruženje za brigu o napuštenim životinjama, i u tom smislu preduzimaju konkretne korake:

-Napuštene životinje su posledica neodgovornog ponašanja vlasnika. Zakon nalaže da svaka životinja bude čipovana, međutim 90 procenata napuštenih pasa nije čipovano i tu niko ne snosi odgovornost, nezadovoljna je Žaklina, koja, zajedno sa svojim prijateljicama, čini sve što je u njenoj mogućnosti da bar neke od tih životinja prežive i žive.

-Kada naiđete na nezbrinutu životinju pre svega vam treba prostor, kada ih jednom nahranite, oni vas i sutra čekaju na istom mestu, a kada vidite da im prete šinteri, glad i hladni dani, onda mobilišete sve što imate da im pomognete, priča Žaklina, zahvalna što nije usamljena u svojim težnjama.

-Organizujemo se svakodnevno ko će da hrani životinje, šeta, vodi kod veterinara, testira na zarazne bolesti i srčanog crva, steriliše. To je obavezno, a onda pažljivo biramo dom za njih, u čemu je ljubav prema životinjama presudna. Jako je teško danas udomiti psa, dešava se da potencijalni vlasnici često pitaju za rasu, što ne bi trebalo da bude pravilo, naglašava Žaklina.

-Ja bih volela da se mi ugledamo na Holandiju koja uopšte nema pasa lutalica, odgajivačnice pasa moraju biti registrovane, zakoni se moraju poštovati, izričita je naša sagovornica.

Ovi ljubitelji životinja u Inđiji pokrenuli su inicijativu da se krene u agresivniju akciju čipovanja pasa i edukaciju vlasnika, da se poboljša kaznena politika i formiraju udruženja za brigu o životinjama na lokalnom nivou, a na sve to pokreće ih, pre svega, beskrajna radost u svakodnevnom susretanju sa svojim ljubimcima, za koju kažu da je nemerljiva i dragocena. Prijatelj psu je prijatelj i čoveku, sigurna je Žaklina Adamov.

Mirjana Stupar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: