• subota, 2. mart 2024.
ŠOSO “RADIVOJ POPOVIĆ”: Grafičari na pokrajinskoj izložbi
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Kultura
0 Komentara

ŠOSO “RADIVOJ POPOVIĆ”: Grafičari na pokrajinskoj izložbi

3. decembar 2023. godine

Srednjoškolci grafičari ŠOSO „Radivoj Popović“ iz Sremske Mitrovice ostvarili su, po prvi put od kako ova specifična ustanova postoji, izuzetan uspeh u likovnom stvaralaštu. Кao najbolji primer inkluzije čemu se u poslednje vreme i kod nas poklanja velika pažnja i radi se mnogo na tome da se učenici atipične populacije uključe u kulturna i ostala dešavanja šire društvene zajednice, ističe se uspeh učenika Lidije Nikolić, Slobodinke Stefanović i Sretena Skoka koji su svojim marljivim radom i zalaganjem prateći instrukcije njihovih nastavnika stigli od lokala, do nagrade na pokrajinskom nivou.

-Sve je krenulo početkom oktobra od tradicionalne izložbe Udruženja likovnih stvaralaca amatera u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“. Zasluge pripadaju i gospođi Zorici Miščević koja je, budući na čelu ovog udruženja, još pre dve godine na prvoj maturskoj izložbi učenika naše škole koja je organizovana van ustanove (u Galeriji „Lazar Vozarević“, gde ne smemo zaboraviti ni podršku tadašnju kustoskinje Marije Vurune), kao posetilac prepoznala jedinstvene mozaike od kolaž papira koje sistematično i sa puno ljubavi kreiraju i stvaraju deca koja su često „nevidljiva“. Budući da je tada bilo reči o grupnim radovima, njenom pozivu se u tom trenutku nismo mogli odazvati, ali se ove godine izdvojilo troje đaka koji su samostalno upotrebom grafičkih materijala marljivo i vrlo kreativno sklapali obojene papiriće koji će od gradske, na kraju odvesti do plasmana na zonsku, a potom i na pokrajinsku smotru koja je počela otvaranjem izložbe 12. novembra u Novom Bečeju – kažu iz škole i dodaju:

-Da iznenađenje i sreća mogu biti još veći, svedočilo je troje učenika i troje nastavnika koji su 17. novembra otišli da posete izložbu u Novom Bečeju i među više od sto šezdeset radova likovnih stvaralaca najrazličitijih iskustava, senzibiliteta i dobi, potraže svoja tri rada. U prelepoj galeriji Doma kulture koji je smešten tek uz reku Tisu, nalepnica na mozaiku Lidije Nikolić na kojoj je pisalo “TREĆA NAGRADA“ bila je dosanjani san. Njen i uspeh njenih drugara šalju poruku da uz podršku, empatiju i ljubav svako može biti delić najsloženijeg i neponovljivog životnog „mozaika“.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: