• subota, 2. mart 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za vikend!
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za vikend!

1. decembar 2023. godine

Biblioteka “Gligorije Vozarović” preporučuje vam naslove za ovaj vikend.

Naslov: Stakleno zvono

Autor: Silvija Plat

 „Stakleno zvono“ jedini je roman američke pesnikinje Silvije Plat. Radnja se odvija u drugoj polovini 20. veka, nakon Velike depresije. Delo koje prikazuje stvarne ličnosti i događaje sa izmenjenim imenima i detaljima. Govori o ličnim iskustvima i potisnutim traumama koje određuju tok života jedne žene u sputavajućem društvu  i  neposrednom okruženju. Radnja prikazuje šest meseci života devetnaestogodišnje glavne junakinje Ester koja provodi leto u Njujorku kao stipendista modnog časopisa. Sjaj Njujorka, izveštačeni ideali lepote, dupli standardi o seksualnosti između žena i muškarca, nezdrav odnos sa majkom i odsustvo oca, manjak samopouzdanja  i  osećaj nepodobnosti  Ester odvode u depresiju. 

Roman  o društvenim  idealima kao staklenom zvonu  pod  kojim se mnogi bore za život.

 “Tišina mi je teško padala. To nije bila tišina tišine. Bila je to moja vlastita tišina.”  citat iz knjige

Nalov: Uhvati zeca

Autor: Lana Bastašić

    Prvi roman književnice Lane Bastašić “Uhvati zeca“ u središte radnje stavlja dve mlade žene, Saru i Lejlu i odsutnog a zapravo vrlo prisutnog Armina, Lejlinog brata koji je nestao tokom rata u Bosni. Armin je gotovo mitski lik njihovog detinjstva i rane mladosti, momak u kojeg je dvanaestogodišnja Sara bila zaljubljena. Nakon dvanaest godina od poslednjeg susreta dve drugarice, usledio je Lejlin poziv Sari koja živi u Dablinu. Pripovedanje se odvija u dva toka, koji se naizmenično smenjuju i daju nam uvid kako u prošli, tako i u sadašnji život dve “stare” prijateljice. Tragajući za Arminom, one zapravo tragaju za svojim izgubljenim prijateljstvom, za skrckanim godinama, tragaju za samima sobom, tragaju za zemljom koja je tu ali je više nema.

   Sara i Lejla su dve potpuno drugačije individue, sa drugačijim mišljenjima i ponašanjima na prvi pogled, ali da li je baš tako…? Obe žude za ljubavlju i odobravanjem, razlika je jedino u tome prema čemu  je usmerena ta žudnja.  

“ U tvom je držanju bilo neke nedodirljive mudrosti pred kojom se podrazumijevalo da ti vodiš, a ja pratim…”  citat iz knjige.

Autor: Andrea di Robilant

Naslov: Jesen u Veneciji

    Roman „Jesen u Veneciji”, italijanskog pisca di Robilanta, priča je o Hemingveju i njegovoj krizi srednjeg životnog doba, o njegovoj zaljubljenosti u Adrijanu i uticaju koji je imala na njega kao čoveka i pisca. Priča se još odvija i u Kortini, Kubi, Parizu, Španiji i Africi i  nije samo priča o Hemingveju i Adrijani, nego i priča o piščevim ženama i problematičnim sinovima, o njegovim najbližim prijateljima i saradnicima, a dragoceni su i Hemingvejevi susreti sa brojnim vrsnim predstavnicima književne i filmske umetnosti iz sredine XX veka, među kojima su Žan-Pol Sartr, Simon de Bovoar, Marlen Ditrih, Ava Gardner.

„Jesen u Veneciji“ sažima u sebi i lepe i teške strane života, kao i pozitivne i negativne osobine jedne ličnosti. Kroz Hemingvejeve doživljaje ispoljava se i sudar različitih svetova: Amerike sa Evropom, civilizacije sa divljinom, slobodne ljubavi sa bračnim konvencijama, pa i sudar čiste umetnosti sa finansijskom  korišću.

“Hemingvejevi su se radovali povratku u Veneciju, gde su mogli lakše da rade ono što im je volja.” citat iz knjige

Bibliotekar: Aleksandra Topić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: