• nedelja, 19. maj 2024.
Slobodan Cvitкović objavio novu zbirкu poezije: Soneti “Bolna duša peva”
Društvo | Kultura | Šid
0 Komentara

Slobodan Cvitкović objavio novu zbirкu poezije: Soneti “Bolna duša peva”

23. avgust 2022. godine

Nakon dve samostalne zbirke pesama “Bosut Sremom teče” i “Dah uzorane zemlje” i dva romana koja je do sada objavio “Preci i potomci” i “Želje i mogućnosti”, književnom stvaraocu Slobodanu Cvitkoviću iz Šida nedavno je iz štampe izašla nova knjiga pod nazivom “Bolna duša peva”.

Reč je o zbirci soneta koja se sastoji od četiri celine: o Jasenovcu, Кosovu i Metohiji, Savi Šumanoviću i deset Božijih zapovesti koju je autor posvetio svim žiteljima njegovog rodnog sela Batrovci i šidske opštine koji su i pre nastanka ovog književnog dela, kako je istakao, uspeli da shvate i prepoznaju poruke njegovog poetskog i proznog stvaralaštva.

– Pobornici pisane reči koji su imali nesrećno detinjstvo zbog nekog zdravstvenog problema, kao što je bio moj gubitak sluha u devetoj godini, da bi stvorili i svetu prikazali neki svoj poetski ili prozni rad, inspiraciju više dobijaju iz događanja koji su bili tragični za njih ili za ljude iz njihovog bližeg i daljeg okruženja, nego iz nekih veselih i radosnih događaja. Pretvarajući u stihove spoznanja koja sam stekao čitajući i razgovarajući sa ljudima o progomima koji su se dešavali u Jasenovcu, kao i o događajima koji su vezani za Кosovo i Metohiju i tragičnoj sudbini jednog od najvećih srpskih slikara Save Šumanovića, koji je živeo i stvarao u mom rodnom kraju, pokušao sam da u svojim sonetima prikažem da i pored izgubljenog sluha i nedoživljenog roditeljstva, od moje tuge i nesreće postoje mnogo veće – kaže autor zbirke soneta “Bolna duša peva” Slobodan Cvitković iz Šida.

U predgovoru knjige profesor Dušan Lukić kaže da “pesnik i stvaralac dela u prozi Slobodan Cvitković neguje svoj način kazivanja prepoznatljiv čitaocima koji prate njegovo književno stvaralaštvo.”

– Autor piše jezikom razumnjivim svakom pokloniku lepe reči. Stilske figure koje koristi su u funkciji slika i misli koje čitalac uočava, oseća i o kojima razmišlja. Ova zbirka pesama će sigurno biti rado prihvaćena u čitalačkoj publici i zbog forme, a naročito zbog poruka koje nosi, a to su mir, čovekoljublje, borba protiv zla, osuda nasilja, čuvanje tradicije – stoji u predgovoru koji je napisao profesor Dušan Lukić.

S. M.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: