• nedelja, 3. decembar 2023.
U Beočinu obeležen Svetski dan prevremeno rođenih beba
Društvo | Hronika | Beočin | Vesti
0 Komentara

U Beočinu obeležen Svetski dan prevremeno rođenih beba

18. novembar 2023. godine

U Srbiji je juče obeležen Svetski dan prevremeno rođenih beba, a opština Beočin se pridružila svim gradovima u Srbiji koji su kroz aktivizam i različite programe podrške pokušali da skrenu pažnju na probleme i izazove sa kojima se suočavaju sve bebe rođene pre termina.

Prema podacima patronažne službe beočinskog doma zdravlja „Dr Dušan Savić Doda” na teritoriji opštine Beočin u proteklih godinu dana prevremno je rođeno osam beba, od kojih je pet devojčica i tri dečaka.
Sa željom da u zdravlju i radosti u svojim porodicama ove bebe nastave da rastu, za sve njih, Opština Beočin je i ove godine pripremila simbolične poklone podrške kojima će ih patronažna služba u narednim danima i obilascima obradovati.

U znak podrške svoj prevremeno rođenoj deci i sa ciljem skretanja pažnje na najteže bitke koje bebe rođene pre termina vode, zgrada Opštine Beočin zasijala je i ovog 17. novembra ljubičastom bojom.


Takođe, medicinske sestre beočinskog Doma zdravlja danas su posetile i Predškolsku ustanovu „Ljuba Stanković“ gde su obradovale mališane ljubičastim balonima i kroz druženje i igru sa vaspitačima i decom obeležili dan malih divova!

Zbog nezrelosti i male telesne mase prevremeno rođene bebe su izložene zdravstvenim rizicima i neophodna im je posebna podrška kao i nega u specijalizovanim uslovima. Ljubičasta boja, koja je odabrana da bude međunarodni simbol obeležavanja Dana prevremeno rođenih beba ukazuje na svetla inkubatora u kojima su ove bebe provele svoje prve sate ili dane života.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije svako dete koje se rodi pre 37. nedelje trudnoće i sa porođajnom težinom od 2.500 grama i manje smatra se prevremeno rođenom bebom, a u Srbiji se svake godine pre termina rodi između 4 000 i 4 500 beba.

Foto: Opština Beočin, Dom zdravlja „Dr Dušan Savić Doda“

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: