• ponedeljak, 4. decembar 2023.
Predstavljena poezija Miroslava Aleksića u Biblioteci „Gligorije Vozarović“
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Kultura
0 Komentara

Predstavljena poezija Miroslava Aleksića u Biblioteci „Gligorije Vozarović“

20. novembar 2023. godine

Jedan od najznačajnijih pesnika današnjice, Miroslav Aleksić, predstavio je svoje stvaralaštvo protekle nedelje u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici. Aleksić je u književnosti prisutan više od tri decenije i dobitnik je brojnih nagrada za svoje stihove među kojima je Lenkin prsten, Višnjićeva nagrada, nagrada Aleksije Vezilić, Zmajeva nagrada Matice srpske i nagrada Rade Drainac.

Poezija mu je prevođena na ruski, engleski, slovački, rumunski, grčki, makedonski i rusinski jezik i zastupljen je u mnogim antologijama i izborima iz poezije. Objavio je zbirke poezije Zigurat (1986), Popik ili čug(1990), Nema voda(1994), Oskudno vreme (2016), Neponovljivi kod(2018), Arapski kapričo (2020), Кafkino matursko odelo(2021), Travarev naslednik:izabrane i nove pesme(2021). Okarakterisan je kao samosvestan stvaralac, kao pesnik istine, lišen patetike i nepotrebnih ukrasa u izrazu. Njagova poezija je intelektualna poezija, koja predstavlja spoj učenosti i nadahnuća.

Mitrovačka publika je imala priliku da čuje stihove koje je čitao Miroslav Aleksić, kao i da pogleda kratak film „Čekaonica“ Biljane Mrmoš i Daniela Toadera, po stihovima istoimene Aleksićeve pesme. U muzičkom delu programa nastupile su Nina Ilić i Dunja Lazanski, učenice Muzičke škole „Petar Кrančević“, sa Ivanom
Mirosavljević, profesorkom gitare. Moderator programa bila je Milijana Dmitrović Torma.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: