• subota, 24. februar 2024.
Predavanje istoričara Miloša Kovića u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Inđiji
Društvo | Vesti | Inđija
0 Komentara

Predavanje istoričara Miloša Kovića u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Inđiji

25. januar 2022. godine

Prvo predavanje, u ciklusu „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji, održao je večeras prof. dr Miloš Кović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Tema predavanja profesora Кovića bila je: „Zavetna misao u srpskoj spoljnoj politici do 1918. godine“. U nastavaku programa predstavljena je i njegova najnovija knjiga „Velike sile i Srbi (1496-1833)“, u izdanju Catene Mundi iz Beograda. O knjizi je, pored autora, govorio i Nikola Marinković, izvršni urednik u izdavačkoj kući Cateni Mundi. Urednik i moderator ciklusa predavanja je Slavoljub M. Marković.

Prisutne je pozdravio i blagoslovio starešina Hrama jerej Bogoljub Milovanović, a među brojnim gostima bio je i arhimandrit Stefan, iguman fruškogorskog manastira Velika Remeta.

Naredno predavanje, 26. februara, na dan Svetog Simeona Mirotočivog, održaće prof. dr Borislav Grozdić, pukovnik u penziji, nekadašnji profesor vojne etike na Vojnoj akademiji na temu „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“.

Umartu će gostovati prof. dr Milo Lompar, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, u aprilu Branislav Matić, književnik, urednik časopisa „Nacionalna revija Srbija“, a u maju dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

Završna tribina ciklusa, sa više učesnika, na temu „Zavetna misao u delu Žarka Vidovića“, biće održana o Vidovdanu 2022. godine.

Fotografije: jerej Nemanja Martinović i Đura Кovačević

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: