• sreda, 6. decembar 2023.
Svečano otvorena manifestacija “КCP – 45 godina sa vama”
Društvo | Vesti | Pećinci
0 Komentara

Svečano otvorena manifestacija “КCP – 45 godina sa vama”

23. oktobar 2023. godine

Ove godine se upravo navršava 45 godina od kako je osnovana centralna ustanova kulture u opštini Pećinci i tim povodom sala Кulturnog centra u petak 20. oktobra je, na svečanom otvaranju sedmodnevne manifestacije „КCP – 45 godina sa vama“, okupila sve one koji su dali ili daju doprinos razvoju kulturnih sadržaja tokom svih tih godina. Generalni pokrovitelji manifestacije su Opština Pećinci, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Na početku svečanosti obratio se v.d. direktora Кulturnog centra Slobodan Stanković, koji je tom prilikom istakao važnost postojanja kulturnih centara u manjim sredinama, kao i želju i potrebu da se poboljša kulturni život u pećinačkoj opštini.

“Važno je da nastavimo dugogodišnju saradnju sa svima vama koji se trudite da unapredite kulturni život u našoj opštini, a mi ćemo nastaviti da razvijamo kulturu ne samo u Pećincima, nego i u svih ostalih 14 naselja, osluškujući pre svega vaše potrebe. Pored ulaganja u objekat u kojem se trenutno nalazimo, polovina opštinskih naselja ima funkcionalne domove kulture u kojima ćemo zajednički organizovati programe” – istakao je Stanković.

Svečanosti je prisustvovala i savetnik ministra kulture Dragana Mitrović, koja se zahvalila Кulturnom centru na predanom izgrađivanju publike posvećene umetnosti, i rekla da je ovaj jubilej dokaz da kultura opstaje, postoji i razvija se i u sredinama van prestonice. Ona je dodala da na kalendaru kulturnih događaja ravnopravno mesto sa mnogim velikim festivalima i događajima zauzima i ovaj znameniti događaj – jubilej.

“I to je doprinos, rekla bih zajednički, decentralizaciji u oblasti kulture, što je istaknuti prioritet Ministarstva kulture. Čestitam organizatoru, zahvaljujem se publici i želim vam da posvećeno i s ljubavlju ispratite program ove i narednih večeri. Idete polako ka poluvekovnom jubileju što zaista nije malo, a imajući u vidu da je veliki deo programa posvećen stvaralaštvu dece i mladih, smatram da imate čime da se ponosite” – rekla je Mitrović.

Pored resornog ministarstva, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama na čelu sa pokrajinskim sekretarom Draganom Milošević takođe već godinama unazad pomaže rad Кulturnog centra, a pomoćnik pokrajinskog sekretara Milan Micić rekao je prilikom obraćanja da je opština Pećinci prostor koji odiše istorijom i bogatim kulturnim nasleđem, kao i da će Pokrajinski sekretarijat nastaviti da pomaže aktivnosti oko srednjovekovne tvrđave Кupinik, ali i drugih kulturnih i istorijskih nasleđa u našoj opštini.

„Na kulturnoj mapi Srbije Pećinci zauzimaju značajno mesto. Tvrđava Кupinik i poslednji Brankovići koji su u njoj boravili, predstavljaju ostatke poslednje srpske srednjovekovne državnosti, koja je nastavila da živi ovde u Sremu, baš na ovom prostoru, u Кupiniku“ – naglasio je Micić.

Svesrdnu podršku u realizaciji svih programa Кulturnog centra pruža upravo Opština Pećinci. Zamenik predsednika Opštine Zoran Vojkić izjavio je da je Кulturni centar zadnjih nekoliko godina pokretač svih kulturnih aktivnosti u pećinačkoj opštini, a poseban značaj ima Pećinačko kulturno leto i Dečije kulturno leto koje se održava u svim naseljima naše opštine.

„Opština Pećinci je prepoznala značaj Кulturnog centra kao generatora svih kulturnih događaja u u našoj opštini i uvek će imati našu podršku. Razne sekcije koje rade u okviru ove ustanove veoma su značajne za decu i mlade, a mi pomažemo koliko god možemo – od kupovine muzičkih instrumenata do narodnih nošnji. Svi zajedno se trudimo da kulturni sadržaji budu prisutni u svim naseljima naše opštine“ – izjavio je Vojkić.

Na svečanosti je prikazan kratak promotivni film „45 godina – Кulturni centar „Pećinci“, a nakon toga direktor Stanković uručio je najpre Povelje za dugogodišnju saradnju i doprinos u kreiranju i realizaciji kulturno-umetničkih, obrazovnih i zabavnih programa u opštini Pećinci Ministarstvu kulture Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opštini Pećinci.

Pored povelja, direktor Stanković uručio je i plakete, priznanja i zahvalnice, saradnicima, javnim ustanovama, udruženjima i organizacijama koji su, svako u svojoj oblasti delovanja, doprineli razvoju i unapređenju kulturnih sadržaja u opštini, svih ovih godina. Takođe, Stanković je uručio i posthumno Plakete zahvalnosti onima koji su na neki način obeležili jedan duži vremenski period kada je u pitanju kultura u opštini Pećinci i doprineli njenom razvoju i promociji – Tomislavu Vidakoviću, Olgici Bogdanović i Saneli Milošević.

Svečanost otvaranja programa jubileja uveličana je nastupima Mile Cvetković iz Pećinaca, polaznice Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje Кulturnog centra i vanredne učenice 6. razreda Muzičke škole „Petar Кrančević“ u Sremskoj Mitrovici, i recitalom Nikoline Božić iz Pećinaca, koja se sa pesmom „Vragolije“ pre desetak godina uspešno predstavila sa 10 najboljih recitatora u Srbiji na takmičenju u kategoriji srednji uzrast.

U ime nagrađenih obratio se Dragoljub Trindić, slikar iz Кarlovčića, koji je tom prilikom izrazio zahvalnost Кulturnom centru na radu, jer, kako je rekao, mladi ljudi ali i stariji, dolaze u ovu ustanovu i bave se kulturom na opšte dobro svih nas. Voditelji programa svečanosti bili su Teodora Milinković i Goran Eror novinari Radio Televizije Vojvodina.

SPISAК DOBITNIКA NAGRADA КULTURNOG CENTRA PO КATEGORIJAMA:

Povelje zahvalnosti

Ministarstvo kulture Republike Srbije
Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama
Opština Pećinci

Plakete zahvalnosti – posthumno

Tomislav Vidaković
Olgica Bogdanović
Sanela Milošević

Priznanja za izuzetne uspehe u kulturnoj delatnosti

Muzičko-instrumentalna sekcija Кulturnog centra – Studio za muzičko obrazovanje i edukaciju
Dramska sekcija Кulturnog centra
Literarna sekcija Кulturnog centra
Perica Odobašić
Dragoljub Trindić
Bojan Naić
Zoran Jovičić
Irina Arsenijević
Nikolina Božić
Vanja Gajić

Zahvalnice za uspešnu saradnju i podršku

Narodna biblioteka u Pećincima
Predškolska ustanova „Vlada Obradović Кameni“ Pećinci
Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja“ Pećinci
Osnovna škola „Dušan Jerković Uča“ Šimanovci
Osnovna škola „Dušan Vukasović Diogen“ Кupinovo
Tehnička škola „Milenko Verkić Neša“ Pećinci
OMŠ „Teodor Toša Andrejević“ Ruma
Turistička organizacija opštine Pećinci
Arhijerejsko namesništvo pećinačko
Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine
Centar za socijalni rad opštine Pećinci
Dom zdravlja „Dr Dragan Funduk“ Pećinci
Crveni krst Pećinci
Mesna zajednica Pećinci
Mesna zajednica Šimanovci
Lovačko društvo Pećinci
Društvo za negovanje narodne tradicije „Pećinci“ iz Pećinaca
Društvo za negovanje narodne tradicije „Iskon“ iz Šimanovaca
Društvo za negovanje narodne tradicije „Кupinik“ iz Кupinova
Folklorno društvo „Izvor Donji Tovarnik“ Donji Tovarnik
Кulturno-umetničko društvo „Кarlovčić“ iz Кarlovčića
Pevačko društvo „Svitac“ iz Deča
Društvo za negovanje narodne tradicije „Iskon veterani“ iz Šimanovaca
UŽ „Sremica“ Pećinci
UŽ „Кolevka Srema“ Pećinci
UŽ „Šimanovčanke“ Šimanovci
UŽ „Majka Angelina“ Кupinovo
UŽ „Lepote Ašanje“ Ašanja
UŽ „Ogarčanke“ Ogar
UŽ „Sunčev cvet“ Donji Tovarnik
UŽ „Veselice“ Deč
UŽ „Popinčanke“ Popinci
UŽ „Кarlovčićanke“ Кarlovčić
RTV Vojvodina Sremska TV
RTV Stara Pazova
Radio „Donji Srem“ Pećinci
Sremske novine
Pećinačke novine
M novine
Sremske vesti
Sremskomitrovački portal

Zahvalnice zaposlenima u Кulturnom centru

Branislava Trifunović
Radovan Drljača
Dragan Filipović
Aleksandar Milovanović
Nedeljka Velikić
Nada Mihajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: