• sreda, 29. novembar 2023.
Na Šuljamačкoj glavici, pred hramom vinarije “Probus” spomenik u čast Marku Aureliju Probu
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Na Šuljamačкoj glavici, pred hramom vinarije “Probus” spomenik u čast Marku Aureliju Probu

7. oktobar 2023. godine

U hramu vina na Šuljamačkoj glavici, po mnogima najlepšem mestu na Fruškoj gori, a u organizaciji Ambasade Republike Slovenije u Beogradu i Vinarije “Probus” protekle nedelje otkriveno je spomen obeležje u čast imperatora Probusa.

Iz želje da uradi nešto za kraj iz kojeg je potekao i u kojem je rođen, vođen veštinom i ljubavlju sluge, carski vinogradi Probovi doživeli su svoj preobražaj zahvaljujući Miloradu Miloševiću, domaćinu događaja i čoveku koji je podigao ovo velelepno zdanje na obroncima Fruške gore. Život ga je odveo u Sloveniju da bi se 2000. vratio u Velike Radince gde su i nikli zasadi vinove loze. Vinogradi se danas nalaze na površini od 17 hektara na mestu odakle pogled obuhvata predeo od Majevice do Avale, ceo Srem i Srbiju.

Podršku porodici Milošević kroz godine pruža i diplomatsko predstavništvo Republike Slovenije u Srbiji, a spomenik imperatoru Probusu svečano je otvorio ambasador ove zemlje Damjan Bergant.

-Ovo nije samo događaj kojim slavimo istoriju, već i proslava uspešne saradnje koja traje na ovom mestu, kao i obeževanje zanimljivog životnog putovanja Milorada Miloševića, vlasnika vinograda i vinarije. Vinski entuzijasta, negujući tradiciju ovog regiona, nije samo revitalizovao vinogradarstvo Fruške gore, već je uspeo da spoji različite zajednice. U malom mestu kao što su Veliki Radinci možemo da vidimo strast i inovacije u zajednici. Priča o ovom sremskom selu sa svojim vinogradima i spomenikom imperatoru Probusu, predstavlja duboke veze među narodima i mogućnosti koje se otvaraju kada se skupe ljudi sa zajedničkom vizijom. Preporučujem svakom da istraži prirodne lepote ovog kraja, proba vina i saživi se sa istorijom ovog mesta – istakao je ambasador Bergant.

Diplomatski kor na Šuljamačkoj glavici i Velikim Radincima pored predstavnika Amabasade Slovenije činili su i gosti iz Amabasada Australije, Brazila, Holandije, Austrije, Češke i Portugalije.

Na mestu podizanja spomenika, rimski car je pre 17 vekova zasadio prvu vinovu lozu i to na svom imanju koje je po njemu nosilo naziv, Probusovac. Obeležje koje je otkriveno u njegovu čast ima poseban značaj i simboliku.

-Spomenik je zamišljen na način kako bi mogao da ispuni dva važna uslova, da odoli svim vremenskim neprilikama i ljudskoj sklonosti ka vandalizmu, a podignut je na mestu za koje se veruje da je bila lokacija vinograda rimskog cara Marka Aurelija Proba. Spomen obeležje nije podignuto da slavi stara paganska božanstva, već rad i napor pojedinaca i porodica koje su nastojale da nasuprot svim teškoćama na koje nailaze urade ogroman posao, posade vinograd i slave rod grožđa svake godine, kao i vino, njegov magični plod. Zadatak da izradi spomen obeležje prihvatio je akademski vajar Vladimir Tović koji mu je dao konačni oblik i udahnuo život – rekao je Vladimir Malbašić, direktor Udruženja “Blaga Sirmijuma”.

Na spomeniku je u četiri niše u mermeru na latinskom i srpskom jeziku unesen tekst. Na jednoj strani može se pročitati: “Markus Aurelijus Probus, vrhovni sveštenik, tribun naroda, konzul pet puta, otac domovine. Na ovom mestu podigao je svoj vinograd 13. marta 280. godine”. Na drugoj, autor ovog dela napisao je: “Milorad Milošević, građanin Slovenije, nekadašnji stanovnik Srema, svojim sredstvima, uz pomoć porodice, na ovom mestu vaskrsnuo je nekadašnji vinograd imperatora Probusa godine gospodnje 2012”.

Spomenik u čast Marka Aurelija Proba na Šuljamačkoj glavici svedoči o bogatoj istoriji ovog kraja, kao i o delu Milorada Miloševića, koji je spojio prošlost i budućnost.

St. B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: