• sreda, 24. april 2024.
Književno veče Slađane Milenković u Inđiji
Društvo | Inđija
0 Komentara

Književno veče Slađane Milenković u Inđiji

7. oktobar 2023. godine


Zavičajno društvo „Đorđe Vojnović” i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević” iz Inđije organizovali su knjiženo veče profesorice i književnice dr Slađane Milenković. Tom prilikom promovisana je njena knjiga pesama „Кroz trepavice sipam tugu”. U programu su, pored autorke, učestvovali Nataša Кosanović predsednik udruženja, mr Simo Potkonjak i Zorica Miščević.
Zbirka sadrži 50 pesama koje su podeljene u cikluse: Stih otkucava srce, Na putu si kod kuće, U tišini, Zaštitnik života, uz prološku pesmu Кroz trepavice sipam tugu i poslednji ciklus Epilog.

-Poezija je ljubav koju na svoj način oseća Slađana Milenković, njene pesme su vezivno tkivo između prošlosti i budućnosti, između različitih civilizacija u svim dimenzijama; antičkim, evropskim, balkanskim, njena je poezija i klasična i moderna, zapazio je mr Simo Potkonjak književni kritičar i moderator večeri.
Кnjiga se završava pesmom „Sonet na očnom kapku iznutra“ jer je, kako kaže autorka želela je da oda poštu Branku Miljkoviću jednom od naših najvećih pesnika.
-Divna promocija, hvala organizatorima, odličnim učesnicima, kolegama piscima, pažljivoj publici, mojim nekadašnjim studentima, na podršci i toploj dobrodošlici. Bilo je tako divno, neobično toplo i dostojanstveno veče. Pesme u zbirci nastajale su tokom nekoliko godina i uglavnom su pisane u slobodnom stihu, sa izuzetkom nekoliko soneta koji imaju klasičnu formu. Zbirka se bavi različitim temama, kao što su ljubav, smrt, usamljenost, snovi, priroda, umetnost i kultura, rekla je Milenkovićeva.
Profesorka, književnica, novinarka dr Slađana Milenković autor je 20 knjiga, naučnih monografija, zbirki pesama i knjige intervjua sa poznatim ličnostima iz oblasti kulutre. Uređuje jutjub kanal Živa reč emisija. Izdavač njene sedme zbirke poezije je ASoglas izdavaštvo, Zvornik 2022. godine, a na naslovnoj strani knjige je umetnička slika „Muzičari“, akademskog slikara Gorana Mitrovića. Promocija je održana u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević” u Inđiji uz prisustvo mnogobrojne publike.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: