• sreda, 29. novembar 2023.
Dronovi i roboti za školarce
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Dronovi i roboti za školarce

1. oktobar 2023. godine

Osnovne škole sa teritorije Sremske Mitrovice i više susednih gradova i opština dobile su dronove i mBot robote koji će se koristiti na časovima informatike. Donaciju je uputio Rotari klub u okviru projekta “Za lepšu školu“, a koji se realizuje u saranji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Cilj projekta je da se učenicma obezbede uslovi da se bave novim tehnologijama, unapređenje informatičke i digitalne pismenosti, a kroz učenje programskih jezika u skladu sa nastavnim planom i programom informatike.

Svečano uručenje dronova i mBot robota školama održano je krajem prošle nedelje u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući.

U ime domaćina prisutne je kratko pozdravio Zoran Đurić, načelnik Uprave za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica upućujući zahvalnost Rotari klubu na vrednoj donaciji. Đurić je istakao da je ovo treća godina zaredom kako Rotari klub školama sa teritorije grada obezbeđuje dronove i mBote, te da ih đaci koriste u nastavi ne samo informatike, već i matematike, fizike.
Past Guverner Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Vladimir Matić dodao je da ove godine Rotari klub realizuje nekoliko grantova, pa tako pored doniranja mBota i dronova, biće obezbeđena oprema za 16 preduzetnica, i opremljeno 25 vrtića.

-U saradnji sa Ministarstvom prosvete prošle godine je organizovano prvo takmičenje „Znanjem za budućnost” na kojem su deca pokazala svoje znanje u programiranju, a isto će biti održano i 2024. godine. Rotari klub Sremska Mitrovica bio je jedan od inicijatora i izuzetno smo ponosni što je 645 škola u Srbiji dobilo dronove i mBot robotiće. Cilj je učenje naših najmlađih programskim jezicima Skreč i Pajton koji su budućnost u programiranju – rekla je Milda Кuzminac, predsednica Rotari kluba Sremska Mitrovica.

Dronovi i mBoti su uručeni predstavnicima škola iz: Sremske Mitrovice, Rume, Inđije, Stare Pazove, Šida, Šapca, Loznice, Vladimiraca i Malog Zvornika.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: