• ponedeljak, 2. oktobar 2023.
Početak školske godine u Beočinu
Društvo | Hronika | Beočin | Vesti
0 Komentara

Početak školske godine u Beočinu

4. septembar 2023. godine

Predsednica opštine Beočin Biljana Janković prisustvovala je obeležavanju početka školske godine i tradicionalnom dočeku đaka prvaka u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u selu Susek i područnim jedinicama ove škole u Banoštoru, Svilošu i Lugu.

Na teritoriji opštine Beočin ove godine je prvi razred upisalo ukupno 125 učenika koji su raspoređeni u dve osnovne škole, u Beočinu i Suseku, a drugu godinu za redom ova opština omogućila je za nešto više od hiljadu učenika osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, besplatne komplete udžbenika. Prvaci su u znak dobrodošlice dobili i poklone opštine u vidu školskog pribora.

Posebna zanimljivost u Suseku je da je u osnovnoj školi „Jovan Popović“ i ove godine nastavljena gotovo stogodišnja tradicija darivanja petlova učiteljima sa verovanjem i lepom simbolikom da će ovakav dar doneti volju i polet prvacima da ranom zorom spremni polaze u školu.

Tokom današnjeg obilaska škola i druženja sa učenicima, predsednica opštine Beočin istakla je da su ulaganja u škole veoma važan segment rada lokalne smouprave i da su seoske sredine dugo bile zapostavljene.

-Male sredine i okolna sela Beočina obiluju lepim običajima, tradicijom i kulturom i posebno je prijatno videti kakav odnos deca iz naših sela imaju prema učiteljima i školskim radnicima. Veoma je važno da se borimo za opstanak seoskih škola i nastavićemo sa ulaganjima koja smo započeli u proteklom periodu i rešavanjem dugogodišnjih problema i pitanja škola. Pored besplatnih udžbenika, opština đacima pruža mogućnost regresiranja troškova prevoza, besplatan vrtić za najmlađe a od ove godine smo uveli i besplatnu maturu. Verujem da su to stabilne mere podrške na koje roditelji mogu da računaju i dokaz da male sredine ponekad mogu da idu u korak sa velikim gradovima u Srbiji – istakla je ona.

Jaković je dodala da je u posledljih godinu dana napravljen značajni pomak i u ulaganjima u školske objekte.

-Tokom ove godine završili smo radove u školi u Svilošu koja je sada lepša i spremna za doček đaka ali i za zimske dane, urađeni su neophodni radovi na sanaciji objekta u Čereviću, završena je rekonstrukcija sportskog terena škole u Rakovcu, zamenili smo jedan deo stolarije škole u Lugu a susečka škola je putem pokrajinskih konkursa obezbedila i ormariće za sve učenike. Zahvaljujući podršci Pokrajine dobili smo sredstva i za sanaciju krova najveće osnovne škole u Beočinu i verujem da je sve to dobar početak i promena na bolje! – rekla je Janković.

Кako bi školska godina i opštini Beočin počela bezbedno, podršku školama pružile su i patrole beočinske policijske stanice koje su pojačale prisustvo u zonama svih škola i vodile računa o bezbednosti najmlađih sugrađana.

Opština Beočin svim učiteljima, nastavnicima, roditeljima i đacima koji su danas pošli u školu želi dobar početak i uspešnu i bezbednu školsku godinu.

foto: Ismet Ademovski

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: