• četvrtak, 21. septembar 2023.
Obeležen Dan Mesne zajednice “22. avgust”
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Obeležen Dan Mesne zajednice “22. avgust”

1. septembar 2023. godine

U prisustvu predstavnika lokalne samuoprave, Saveta MZ “22. avgust”, Udruženja “Udarnik”, Vojske Srbije i više političkih organizacija, u Sremskoj Mitrovici prigodnom svečanosti obeležen je Dan ove mesne zajednice.

O značaju ovog velikog istorijskog datuma i bekstvu političkih zatvorenika iz sremskomitrovačke kaznione govorila je Elena Кonjević, maturant medicinske škole.

-U ponoć 21. na 22. avgust 1941. godine probijen je zadnji sloj zemlje za izlaz na slobodu. Na izlazu ih je dočekao i pozdravio Boško Palkovljević Pinki, Jovan Štokovac Džoja, Marko Peričin Кamenjar, Bora Gavrilović, Ljuba Momčilović, Tima Stankov i Sveta Кovačević Rus. U ovoj akciji učestvovali su i Toma Vučenović koji je prekinuo vezu sa poštom i Ivan Livaković Janko, koji je 24 sata zadržao poternice na pošti. Ovo je bila prva organizovana akcija sremskih partizana koji su se spasli sigurne smrti. Partizanske desetine su ih sa oduševljenjem dočekale na koti 311 i time se broj partizana povećao na 46 – rekla je u svom govoru Elena Кonjević.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: