• ponedeljak, 4. decembar 2023.
NEKAD U SREMSKIM (1989): Uloga stepeništa i fontane
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

NEKAD U SREMSKIM (1989): Uloga stepeništa i fontane

27. septembar 2023. godine
Sremskomitrovački Sportski centar “Pinki” bio je stecište okupljanja i zabave

Sreda, 6. septembar 1989.

Za razliku od drugih sremskih sredina koje “koriste” letnji period da bi se potvrdile kao kulturne provincije, Sremska Mitrovica je i ovoga leta pokušala, a dobrim delom i uspela, da izbegne ovaj epitet. Istina, izostao je najavljivani “Sirmium fest” koji je trebalo da izraste iz veoma uspešne, ali eksprimentalne manifestacije “Mitrovačkog kulturnog leta”.

-Prethodnih godina SIZ za kulturu izdvajao je veoma skromna sredstva za realizaciju koncertnih programa, koji su realizovani u okviru “Mitrovačkog kulturnog leta”. Ove godine i ona su ukinuta. Očigledno da ljudi koji o tome odlučuju nisu zainteresovani za ovakve sadržaje ili misle da nešto godinama može da opstaje zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca – kaže Dušan Ercegovac, direktor Doma omladine “1. novembar”, jedan od glavnih pokretača i organizatora “Mitrovačkog kulturnog leta.

Može i besplatno

I tako dok je jedan deo publike, one koja je posećivala takozvane ozbiljnije kulturne programe ostao uskraćen, grad u celini nije oskudevao u kulturnim događajima.

Centralno stecište okupljanja bio je Sportski centar “Pinki”, koji je uspeo da realizuje brojne sportske, zabavno-rekreativne, takmičarske i muzičke programe. Bilo je za svakog ponešto, obično bez naročite najave i reklame i uglavom – besplatno!

-Iako je programom SIZ-a zafizičku kulturu predviđeno da Sportski centar tokom letnjeg perioda stavi ključ u bravu, s tim da se jedan mesec koristi za održavanje i popravku, a drugi za kolektivni godišnji odmor, još prošle godine mi smo odustali od ovakve “koncepcije”. Uvideli smo da “Pinki” u svom unutrašnjem i spoljašnjem prostoru poseduje velike mogućnosti za organizovanje kulturnih manifestacija. Ovogodišnji program smo studiozno pripremali i pod nazivom “Možda, možda je ovo vaše leto” realizovali brojne zabavne i muzičke sadržaje, lakšeg žanra. Većina programa je bila besplatna zahvaljujući sredstvima koja obezbeđujemo od prihoda ugostiteljskih usluga – objašnjava Slobodan Simić, direktor Sportskog centra “Pinki”.

Tako je veliki broj mladih sedeći na stepeništu i oko fontane mogao da sluša muziku, vidi popularne pevače i grupe, ali i da zapleše. Istovremeno, oni koji su sedeli u restoranu i osvežavali se hladnim pićem, finansirali su, a da toga nisu bili ni svesni, programe koje je često pratilo i po 2.000 Mitrovčana.

U svakodnevnim zabavnim večerima učestvovali su mitrovački orkestri “Žigosani”, “Đulići”, “PS bend” i “Univerzum”, koji su termine svojih pauza ustupali mitrovačkim akustičarima i novim rok grupama. U letnjoj bašti nastupali su i ulični muzičari iz beogradske Knez Mihailove.

Organizovan je i niz priredbi takmičarskog karaktera, kao što su “Lice suncobrana ’89”, “YU mis leta ’89”, gde su gledaoci uz lepotice mogli da vide i čuju estradne umetnike Miroslava Ilića, Dragana Stojnića, Snežanu Savić i Nedu Ukraden. Nastupile su i poznate jugoslovenske grupe “Crvena jabuka”, “Bajaga”, dok je poseban užitak predstavljao koncert ansambla ukrajinskih pesama i igara iz SSSR. Zabavni programi organizovani su i na plaži, gde su se uz muziku odvijala i takmičenja za prvi kotlić i prvu udicu plaže.

“Letnji bazar” zakasnio

I dok naši izveštači iz Beočina, Šida, Stare Pazove, Iriga i Pećinaca javljaju da su o ovim sredinama u pomanjkanju ideja i sredstava izostala i letnja kulturna događanja (izuzimajući oskudan bioskopski repertoar i poneko gostovanje estradnih zvezda), u Inđiji i Rumi zaiskrila se poneka kulturna priredba. Tako se sa debelim zakašnjenjem, krajem avgusta, u Inđiji oglasila akcija pod nazivom “Letnji bazar”. Nastupilo je više kulturnih stvaralaca za šta su građani pokazali veliko interesovanje. Tako će ova akcije, prema rečima Boška Vuksana, sekretara SIZ-a kulture u Inđiji, već u narednoj sezoni biti osmišljena programima višeg umetničkog nivoa.

Uz promociju knjige rumskog pesnika Dragana Jankovića “Sunce u zubima” i prve samostalne izložbe slika Vesne Bilić, organizovane u Kulturnom centru “Stevan Doronjski”, Rumljanima nije ponuđen ni jedan značajniji kulturni program u letnjem periodu. Isuviše skromno za grad koji je navikao na bolje i više.

Još jednom su kulturni poslenici ponovili staru priču da u letnjim mesecima nema ni novaca ni publike, pa spakovali kofere i otišli na godišnji odmor. Da to baš i nije tako, najbolje potvrđuje sremskomitrovački primer.

Pripremila: V. Spasojević sa saradnicima

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: