• četvrtak, 28. septembar 2023.
Jesenji Dan polja: Vremenske prilike nisu bile naklonjene poljoprivrednicima
Vesti | Poljoprivreda | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Jesenji Dan polja: Vremenske prilike nisu bile naklonjene poljoprivrednicima

7. septembar 2023. godine

Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica organizovala je Jesenji Dan polja kukuruza, suncokreta i soje na Oglednom polju u ataru Čalme.

Ovaj tradicionalni događaj bio je prilika za poljoprivrednike da čuju reč nauke, razmene iskustva i saznaju novine u oblasti proizvodnje, kao i da razgovaraju sa predstavnicima semenskih, biohemijskih i osiguravajućih kuća.

-Ova godina nije baš bila povoljna za ratarsku proizvodnju, bilo je nevremena, te je došlo do velikih oštećenja na pojedinim parcelama pod usevima, najviše na onim koje su zasejane suncokretom. Gledajući Srem u celini, ovo je nepovoljna godina. U proleće je bilo više padavina od potrebe biljaka, tokom jula i avgusta, kada je soji i kukuruzu bilo potrebno više padavina, nije ih bilo, pa se to odrazilo na prinose i kvalitet. Suncokret je najviše pogođen nevremenom, ono što nije bilo oštećeno najviše proizvođača je iskombajniralo, a prinosi su ispod proseka. Prinosi zavise od više faktora, tipa zemljišta i primenjene agrotehnike, ne samo od vremenskih uslova. Kukuruz, iako je negde polegao, u nekim delovima Srema imaće prinos iznad proseka. Soja se tek kombajnira, ali sigurno će biti bolji prinos ove godine, nego prošle – rekao je dr Vladimir Marić iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: