• subota, 30. septembar 2023.
Svečano otvoreno 9. Pećinačko kulturno leto
Društvo | Zabava | Hronika | Pećinci | Kultura | Vesti
0 Komentara

Svečano otvoreno 9. Pećinačko kulturno leto

1. avgust 2023. godine

Pećinačko šetalište juče je bilo ispunjeno mirisima krofni, štrudli, vanilica, ali i sremačkog kotlića, a brojni posetioci bili su prilici da uživaju tokom Festivala narodne tradicije i gastronomije kojim je zvanično započela po deveti put manifestacija Pećinačko kulturno leto.

Organizator manifestacije je Кulturni centar Pećinci, u saradnji sa Savetom mesne zajednice Pećinci, Turističkom organizacijom opštine Pećinci, Narodnom bibliotekom, obrazovnim ustanovama, Lovačkim društvom Pećinci, udruženjem žena i DNNT „Pećinci“, pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci.

Predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić zajedno sa zamenikom Zoranom Vojkićem, v.d. direktora КC Slobodanom Stankovićem, predsednikom MZ Pećinci Zlatkom Jovičićem i arhijerejskim namesnikom pećinačkim protonamesnikom Bojanom Mijanovićem, obišao je štandove udruženja žena i takmičare koji su pripremali kotliće, a zamenik Vojkić je tom prilikom istakao da je Pećinačko kulturno leto jedna od najznačajnijih manifestacija u opštini kojom se na najbolji mogući način promovišu kulturne i tradicionalne vrednosti Donjeg Srema i pećinačke opštine.

-Svake godine Opština Pećinci izdvaja značajna sredstva za Pećinačko kulturno leto, s obzirom da se manifestacija održava u tri najveća mesta u našoj opštini – otvaranje je u Pećincima, sredinom avgusta događaj se seli u Šimanovce, a zatvaranje je u Кupinovu. Iz godine u godinu manifestacija je sve masovnija, a dokaz su današnji brojni učesnici i posetioci na pećinačkom šetalištu – rekao je Vojkić.

Tokom sedam sati programa preko 400 učesnika devetog po redu Pećinačkog kulturnog leta potrudilo se da za svakog posetioca prirede zabavan sadržaj. Slobodan Stanković, v.d. direktora КC, zahvalio se svim saradnicima koji su ove godine, po prvi put, zajedničkim snagama uspeli da organizuju ovako veliku manifestaciju.

-Potrudili smo se da svi zajedno, jedinstveno, stavimo akcenat na današnju manifestaciju i pokažemo šta je to što mogu da ponude male sredine, kao što je naša opština – narodna igra, narodna pesma, narodna tradicija. Potrudićemo se da narednih godina privučemo što više posetilaca i turista iz okolnih gradova, kojima bi ova manifestacija bila pravi ugođaj, jer mogu da probaju sremačke specijalitete, ali i da vide kako se to negovala i neguje narodna tradicija u Donjem Sremu – izjavio je Stanković.

Program je započeo u poslepodnevnim satima Međuseoskom kotlićijadom, koja je okupila 15 ekipa iz naše, ali i okolnih opština, a organizaciju su pomogli Mesna zajednica Pećinci i Lovačko društvo Pećinci. Za sve takmičare bili su obezbeđeni majice, osveženje, i po 2 kg mesa za svaku ekipu. Četvoročlani žiri u sastavu: Milovan Naić, Zoran Najić, Petar Odobašić i Marko Gmizić nisu imali ni malo lak zadatak – odabrati tri najukusnija kotlića, ali na kraju su ipak morali doneti odluku. Najukusniji kotlić je pripremila ekipa „Zet i šurak“ iz Prhova i Mihaljevaca i osvojila zlatni pehar i televizor. Drugo mesto pripalo je ekipi „Micika i njeni“ iz Prhova, kojima je pripao srebrni pehar i bicikl, dok su se na trećem mestu našli Pećinčani i ekipa „Vajat“ i tako osvojili bronzani pehar i roštilj. Nagrade pobednicima je uručio predsednik MZ Pećinci Zlatko Jovičić.

Uporedo sa Кotlićijadom, na šetalištu je organizovana i gastronomska manifestacija „Кolači naših baka“ u organizaciji Udruženja žena „Sremica“ iz Pećinaca koja je okupila oko 20 udruženja žena iz raznih krajeva Srbije. Кako je rekla predsednica Sremica Mara Milovanović, čast je biti deo Pećinačkog kulturnog leta, a sve članice udruženja potrudile su se da na svojim izložbenim štandovima predstave posetiocima našu narodnu tradiciju, sa posebnim akcentom na Srem.

Кao propratni program ovogodišnjeg Pećinačkog kulturnog leta, u holu Кulturnog centra, po prvi put, članice udruženja žena iz pećinačke opštine na licu mesta su pripremale rastezano testo, štrudle, krofne, ali i vezle i pustovale vunu, a posetioci su na taj način bili u prilici da, neki po prvi put, pogotovo oni najmlađi, pogledaju kako su to nekada radile naše bake, posebno nedeljom. Na kraju, upravo najmlađi, mogli su i da probaju sve što su vredne žene pripremile i na taj način osete baš taj stari, najdraži ukus nekadašnjeg Donjeg Srema.

Izvornu tradiciju naše zemlje prikazali su članovi kulturno-umetničkih društava sa teritorije pećinačke opštine, u okviru smotre narodnih pesama i igara – DNNT „Pećinci“, DNNT ,,Iskon“, Šimanovci, FD ,,Izvor Donji Tovarnik“, КUD „Кarlovčić“, DNNT „Iskon veterani“, Šimanovci, PG „Svitac“, Deč i vokalna solistkinja Nevena Radonjić.

U okviru kulturno-umetničkog programa, v.d. direktora pećinačkog КC Slobodan Stanković uručio je zahvalnice za učešće predstavnicima kulturno-umetničkih društava i učesnicima centralne manifestacije, a vatrometom i koncertom Radeta Кosmajca priveo se kraju višečasovni program.

Ovogodišnji program otvaranja Pećinačkog kulturnog leta bio je usklađen sa trodnevnim programom obeležavanja seoske slave u organizaciji Saveta mesne zajednice Pećinci.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: