• ponedeljak, 2. oktobar 2023.
Pazova treći put u programu “Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”
Društvo | Hronika | Stara Pazova | Vesti
0 Komentara

Pazova treći put u programu “Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”

27. avgust 2023. godine

Ministarstvo rudarstva i energetike i ove godine sprovodi Projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“ koji se finansira iz sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj.
Među 131 lokalnom samoupravom, čiji građani će imati mogućnost da koriste pogodnosti ovog Projekta, već treću godinu se nalazi i Opština Stara Pazova. Cilj Projekta je da poveća stepen energetske efikasnosti, da se poveća dostupnost i pristupačnost efikasnijoj energiji za domaćinstva, mogućnost uspostavljanja održivog grejanja i ugradnju krovnih solarnih fotonaponskih panela PV u domaćinstvima u Srbiji.

Takođe, projekat ima za cilj stvaranje održivog modela finansiranja u vezi sa dobijanjem mogućeg rešenja koje bi omoćilo upotrebu čiste energije u domaćinstvima. Na taj način predstavlja važan korak ka unapređenju kvaliteta vazduha, smanjenju energetskog siromaštva i podršku Srbiji u težnji da smanji emisiju ugljen dioksida.

-Prethodne godine smo koirz ovaj Projekat pomogli 490 domaćinstava na teritoriji Opštine, tako da verujem da će i ove godine biti obuhvaćen isto tako veliki broj domaćinstva. Nadam se da zajedno povećavamo energestku efikasnost na teritoriji staropazovačke Opštine, što doprinosi i ukupnom poboljšanju energetske efikasnosti naše države, istakla je Marina Savić, zamenica predsednika Opštine Stara Pazova. Ove godine za tu namenu previđeno je 40 miliona dinara, Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa 20 miliona, a opština Stara Pazova je iz budžeta izdvojila dodatnih 20.

Кao i prethodnih godina, sredstvima dobijenim na javnom konkursu, Pazovčani će moći da smanje potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele. Država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva.

Treće učešće Opštine Stara Pazova u ovom programu dokaz je njegove uspešne primene, što je istaknuto u pohvali nadležnog Ministarstva, podvlači Savić:
-Mi smo dobili pohvalu Ministarstva zbog činjenice da smo izuzetno efikasno odradili prva dva programa, te da smo sproveli sve mere onako kako je bilo propisano javnim pozivom i pravilnikom, i imali smo, što je naravno jako bitno, veliki broj domaćinstava jer je opština Stara Pazova dobila subvencije u rangu gradova. Više od naše opštine ove godine dobio je samo grad Čačak, dok je staropazovačka opština u rangu Niša, Novog Sada, Beograda. To govori koliko je veliko interesovanje građana za ovakvu vrstu subvencija, dodala je Marina Savić.

Prvi javni poziv za građane najavljen je za početak semptembra.

B.Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: