• utorak, 3. oktobar 2023.
Ministarka prosvete posetila Mitrovačku gimnaziju
Hronika | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Ministarka prosvete posetila Mitrovačku gimnaziju

28. avgust 2023. godine

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović posetila je Sremsku Mitrovicu i obišla učenike koji pohađaju Letnju škola programiranja koja se održava u Mitrovačkoj gimnaziji. Resornu ministarku dočekali su gradonačelnica Svetlana Milovanović, načelnik Gradske uprave za obrazovanje Zoran Đurić i direktorka Mitrovačke gimnazije Mirjana Đorđević.

-Učenici sa velikim entuzijazmom stiču veštine i znanja iz informacionih tehnologija, neguju drugarstvo, uče se da sistem ljudskih vrednosti bude sastavni deo njihovih života. U dva vremenska perioda tokom leta 100 učenika širom Srbije od petog do osmog razreda pohađali su Letnju školu i potvrdili stav Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete da je digitalizacija jedan od prioriteta. Podizanje kompetencija učenika još u osnovnoj školi u vezi sa informacionim tehnologijama postaje jedan od bitnih ciljeva – rekla je Đukić Dejanović i podsetila da učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Srbiji pohađaju predmet digitalni svet, a počeli su da ga uče već u prvom.

Ministarka je istakla da je sve spremno za početak nove školske godine, a smernice koje učenike postepeno uvode u nastavne programe su poslate obrazovnim ustanovama 18. avgusta.

Letnju školu programiranja organizuje Fondacija “Petlja” kao implementacioni partner na projektu “Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti” koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije.

-U avgustu se održava druga faza Letnje škole programiranja. Učenici su zadovoljni stečenim znanjem i viđenim u Sremskoj Mitrovici, osim edukativnog dela imali su priliku da se druže i steknu prijatelje za ceo život. Obrazovanje stavljamo kao prioritet, radimo na izgradnji novih objekata i učimo decu pravim vrednostima. U Sremskoj Mitrovici se u narednom periodu planira otvaranja IT centra pa se nadam da će polaznici Letnje škole ponovo doći u naš grad kada to budemo realizovali. Informacione tehnologije su grana u koju se puno ulaže, željni smo mladih i pametnih ljudi koji su uvek dobrodošli u grad na Savi – kaže gradonačelnica Milovanović.

Direktorka Mitrovačke gimnazije istakla je zadovoljstvo što je ova obrazovna ustanova deo projekta i da ima bogato iskustvo iz oblasti računarstva i programiranja.

Početak nove školske godine zakazan je za petak 1. septembar.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: