• sreda, 17. april 2024.
Obeležena 80. godišnjica formiranja II Vojvođanske narodno – oslobodilačke udarne brigade
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Obeležena 80. godišnjica formiranja II Vojvođanske narodno – oslobodilačke udarne brigade

7. maj 2023. godine

Nedavno je u kasarni „Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici obeleženajubilarna 80. godišnjica formiranja II Vojvođanske narodno – oslobodilačke udarne brigade.

Današnja jedinica Vojske Srbije u mitrovačkoj kasarni nastavlja tradiciju 453 brigade, odnosno II Vojvođanske narodno – oslobodilačke udarne brigade, koja je formirana 20. aprila 1943. godine u selu Brđani ispod Majevice u manastiru Tavni, od vojvođanskih partizana gde su brojniji bili Sremci. Vatreno krštenje brigade je počelo na Majevici i Semberiji, a pun uspeh je zabeležila oslobađajući Srebrenicu, Zvornik i Bijeljinu.

Prvi komandant Radoslav Jović – Miško rođen u Čortanovcima 1921. godine je izvršio prvu smotru brigade. Nakon odlaska komadanta Jovića na višu dužnost, menja ga Sava Sogić – Кusa iz Manđelosa koji je iz narodnooslobodilačkog rata izašao kao narodni heroj i postao je general JNA.

Кroz mirnodopski život, nastavljena je tradicija II Vojvođanske narodno – oslobodilačke udarne brigade, školovanja vojnih kadrova i kroz život 453 brigade, koja postaje rasadnik vojnih starešina. Tačnije, oni se dokazuju kao uspešni komandanti na novim, višim dužnostima dobijajući činove pukovnika i kasnije generala, a neki su postavljeni i kao vojni atašei u više ambasada Srbije širom sveta.

S. Grujičić
foto S. M.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: