• ponedeljak, 22. jul 2024.
Hitne mere i pooštravanje uslova za posedovanje oružja
Društvo | Vesti
0 Komentara

Hitne mere i pooštravanje uslova za posedovanje oružja

5. maj 2023. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nakon noćašnje tragedije u Mladenovcu, kada je ubijeno osam osoba i ranjeno 14, biti donete mere po hitnom postupku, a jedna od njih je pooštravanje uslova za posedovanje oružja.

Vučić je, u obraćanju javnosti, u svoje i u ime Vlade Srbije izrazio saučešće porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu, i poručio da smo zajedno ujedinjeni u bolu i tuzi.

Ovo je masovni zločinački napad, posle napada na našu decu, a posle na svakoga ko se slučajno našao ispred Lovačkog doma u Mladenovcu. Ovo je napad na našu zemlju i svaki građanin to oseća, poručio je predsednik i dodao da su svi veliki narodi u sličnim situacijama uspevali da nalaze razumna rešenja posle tragedija.

On je najavio da će u narednih šest meseci biti primljeno nekoliko hiljada novih policajaca kako bi u svakoj školi u Srbiji bio prisutan jedan policajac, i naveo da će se time podići sigurnost u školama i smanjiti vršnjačko nasilje.

U Beogradu ima 331 škola, i 331 policajac će biti raspoređen u njima, rekao je Vučić i napomenuo da će za ostale mere biti potrebno 25 miliona evra, kao i da je taj novac obezbeđen.

Prema njegovim rečima, noćašnji napad u Mladenovcu je teroristički akt u kojem su jedinice MUP-a imale zadatak da uhapse i neutrališu teroristu.

On je istakao, povodom masovnog ubistva u Mladenovcu, da je doneta i odluka da se podigne nivo obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite cele zemlje.

Predsednik Srbije je ukazao na to da će Vlada Srbije danas doneti zaključak u kome se nalaže MUP-u da pripremi hitne izmene i dopune Zakona o oružju, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje kratkog i vatrenog oružja.

Svi ljudi koji imaju oružje proći će reviziju, nakon koje neće ostati više od 30-40 hiljada komada. Izvršićemo razoružanje i udvostručićemo kazne. Takođe, i kod lovaca biće predviđene šestomesečne i godišnje provere, koje obuhvataju lekarske i psihijatrijske analize i testove na psihoaktivne supstance, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio i da će MUP preduzeti mere da se obezbedi moratorijum za držanje oružja.

MUP-u će biti naloženo da preduzme sve mere i da sva lica koja ilegalno drže oružje predaju to oružje za mesec dana, a Ministarstvu pravde da pooštri kazne za neovlašćeno držanje oružja, istakao je on.

srbija.gov.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: