• petak, 12. jul 2024.
Srbija dobila eksperte za suzbijanje zločina nad životinjama
Društvo | Vesti
0 Komentara

Srbija dobila eksperte za suzbijanje zločina nad životinjama

26. april 2023. godine

Akademija za suzbijanje zločina nad divljim životinjama (Wildlife Crime Academy), održana u Malagi polovinom aprila, iznedrila je 44 sertifikovanih eksperata za istragu zločina nad divljim životinjama, a među njima je i osmoro predstavnika Srbije koji dolaze iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Srbije, Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i sa Katedre za patologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Borba protiv zločina nad divljim vrstama poprimila je novi oblik uspešnom realizacijom najnaprednijeg, trećeg nivoa obuke u okviru Akademije za suzbijanje zločina nad divljim vrstama koji je za temu imao analizu zločina. Učesnici iz 9 evropskih zemalja ušli su u istoriju kao prvi i jedini koji su dobili profesionalne kvalifikacije na ovako visokom i specijalizovanom nivou.

Akademiju su organizovali Fondacija za konzervaciju lešinara (Vulture Conservation Foundation) i Pokrajinska vlada Andaluzije u okviru projekata BalkanDetox LIFE  i LIFE with Vultures spoznorisanih od strane Evropske unije. Prateći međunarodno priznate procedure Pokrajinske vlade Andaluzije i sadržaj dizajniran od strane profesionalaca sa preko 15 godina iskustva, uz podršku Europola, Akademija barata najvišim i najmodernijim nivoima znanja i prakse u ovoj oblasti.

-Kombinujući istraživanje mesta zločina, forenzičke nauke i pravosudne procese, postigli smo pad od 80% u ilegalnom trovanju divljih životinja u Andaluziji u periodu od 15 godina. Sa pravim procedurama, upornošću i saradnjom, u potpunosti smo sigurni da naši polaznici mogu napraviti slične rezultate u sopstvenim državama – rekao je Injigo Fahardo, načelnik Departmana za zaštićene vrste Pokrajinske vlade Andaluzije i jedan od profesora Akademije.

Tokom obuke, učesnici su usavršili svoje sposobnosti za profilisanje osumnjičenih i shvatanje kriminalnog ponašanja kroz praktične ispite koji se odnose na kriminalni potpis i povezivanje slučajeva. Teorijska obuka pokrila je teme forenzičke psihologije, analize zločina i kriminalnog profilisanja. Učesnici su učili o metodologiji bihejvioralne analize dokaza i kako informacije mogu sprečiti zločine i pomoći u istrazi, naročito kada se radi o organizovanom kriminalu i internacionalnim mrežama koje se bave ilegalnom trgovinom i trovanjem divljih vrsta. Jedan od ključnih momenata obuke bio je finalni ispit – vežba u kojoj su učesnici morali da ispitaju sadržaje kesa sa otpadom kako bi prikupili informacije i napravili profile osumnjičenih.

-Problemi sa kojima se u Srbiji suočavamo su izuzetno kompleksni i zahtevaju temeljno poznavanje, ne samo važećih nacionalnih i međunarodnih propisa, već i kriminalni um, motive, sredstva i tehnike kojima se prestupnici služe i zahtevaju najviši nivo znanja svih relevantnih strana, od predstavnika civilnog društva, policijskih službenika, patologa, forenzičara i predstavnika nadležnih ministarstava, pa sve do javnih tužioca i sudija. Akademija nam je obezbedila upravo to – napredni set znanja i oruđa koji ćemo moći da primenimo u našim svakodnevnim aktivnostima i zajedničkim naporima da se slučajevi trovanja, nezakonitog lova i ilegalne trgovine divljim vrstama svedu na minimum, a prestupnici munjevitim reakcijama dovedu pred lice pravde – kaže Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim vrstama iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.  

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: