• petak, 22. septembar 2023.
Predstavljena knjiga o Višnjićevu
Društvo | Kultura | Vesti | Šid
0 Komentara

Predstavljena knjiga o Višnjićevu

22. april 2023. godine

U Etno postavci „Filip Višnjić“, u mestu slavnog slepog guslara, Filipa Višnjića, održana je promocija knjige „Višnjićevo iz mojih sećanja“, autora Petra Vejnovića, u izdanju Narodne biblioteke „Simeon Piščević“ Šid.

Pozdravnu reč i najavu učesnika, održala je Jovana Bakajlić, bibliotekar Zavičajne zbirke Narodne biblioteke „Simeon Piščević“ Šid. Na samom početku, nešto više o nastanku ove monografije rekao je Đorđe Slavinjak, koji je ujedno i recenzent knjige. S osvrtom na prošla vremena koja je proveo u ovom selu, izrazio je veliko oduševljenje što je knjiga ugledala svetlost dana, jer “ona sada postaje malo svedočanstvo o jednim skromnim vremenima na koje današnja omladina nije navikla, ali bi svakako sa njima trebala da se upozna”.

Analiziranje knjige sa književnog aspekta, obrazložio je Tihomir Nestorović, istaknuti književnik i novinar semberskog kraja.

– Ovo izdanje predstavlja treću generaciju monografija, koja nije puko deklamovanje istorijskih, demografskih i drugih podataka, već celina koja opisuje jednu temu kroz istoriju, ličnosti, događaje i dogodovštine koje svedoče kako o načinu života, tako i o mentalitetu meštana nekadašnjeg Grka – rekao je Nestorović.

O samom autoru, njegovom životu i radu, govorio je Miomir Filipović. On je naglasio da je poziv novinara dnevnog lista izrazito zahtevan, te da je Petar Vejnović uspeo da spoji lepo i korisno i da svoj višedecenijski rad posvećen rodnom mestu pretoči u jednu skladnu celinu koja sada ostaje kao poklon meštanima sela Višnjićeva da priča o jednim iščezlim vremenima.

Čitanjem stihova velikana, veče je upotpunila mlada meštanka Milica Jovanović, učenica Srednje medicinske škole „Draginja Nikišić“ iz Sremske Mitrovice.

Pred sam kraj, gostima se obratio autor, uz reči zahvalnosti na upriličenom i velikodušnom dočeku svojih prijatelja, s posebnim akcentom na Udruženje žena „Filip Višnjić“ iz Višnjićeva, koje su organizovale doček gostiju uz široku lepezu gastronomskih poslastica.

Želju da se ovim povodom obrati svojim nekadašnjim đacima, izrazila je i nastavnica ruskog jezika u penziji Venetka Grubišić, koju ni pozne godine nisu sprečile da dođe iz Novog Sada i prisustvuje promociji.

Štampanje ove monografije omogućili su Opština Šid, preduzetnik Đorđe Slavinjak i meštani sela Višnjićeva.

J. Bakajlić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: