• ponedeljak, 22. jul 2024.
Otvorena 46. Smotra amaterskih pozorišta Srema
Društvo | Zabava | Hronika | Beočin | Kultura | Vesti
0 Komentara

Otvorena 46. Smotra amaterskih pozorišta Srema

21. april 2023. godine

Predsednica opštine Beočin Biljana Janković otvorila je 46. po redu Smotru amaterskih pozorišta Srema koja se ove godine održava u Кulturnom centru opštine Beočin od 19. do 26. aprila.

Naglašavajući značaj afirmacije amaterskog pozorišta predsednica Janković osvrnula se i na dugu tradiciju festivala i njegov značaj za Beočin kao mesto koje je od 1974. godine najviše puta bilo domaćin „Smotre“.

-Zahvaljujući predanom radu našeg amaterskog pozorišta koje postoji u okviru kulturnoumetničkog društva „Brile“, Beočin je danas ponosan na tradiciju i prijateljske veze koje su uspostavljene sa drugim gradovima i mestima u Sremu. Smotra kao festival koji ujedinjuje lepotu i kreativnost pozorišne umetnosti ali i ljubav i entuzijazam organizatora, glumaca i reditelja, na najbolji način izlazi u susret publici koja će u narednim danima uživati kod nas u Beočinu u jedinstvenom pozorišnom doživljaju. Ovo je velika čast za našu opštinu ali i odgovornost za Кulturni centar za koji sam sigurna da će u narednim danima biti najbolji domaćin festivala – istakla je Janković.

Na svečanom otvaranju Smotre prisutne je pozdravila direktorka Кulturnog centra Ivana Brankov koja je u ime organizatora ukazala na činjenicu da ovaj pozorišni festival najbolje pokazuje da pozorišna umetnost snažno pomera granice kao i na to da je amaterizam uspeo da dosegne profesionalni izraz čemu beočinska publika verno svedoči.

Predsednik Upravnog odbora КUD „Brile“ i zamenik načelnice Opštinske uprave Sekula Petrović je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je Beočin i ove godine mesto dobrih pozorišnih susreta i prisutnima je predstavio izložbu „Art & Fact“ kao deo pratećeg programa ovogodišnjeg festivala. Ova izložba nastala je iz bogatog fundusa glumačkog ansambla beočinskog КUD-a i predstavlja retrospektivni omaž dugogodišnjem učešću naših glumaca u prethodnim Smotrama.

Prisutnima se obratio i sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine Sava Mučibabić koji se zahvalio organizatorima na gostoprimstvu naglasivši da je Beočin još jednom opravdano poneo titulu prestonice pozorišnog stvaralaštva Srema.

46.Smotra amaterskih pozorišta Srema otvorena je predstavom Jordana Cvetanovića „Terapija“ koja je u režiji Sekule Petrovića i izvedbi glumačkog ansambla КUD „Brile“ iz Beočina, već osvojila srca domaće publike.

Žiri publike koji čine Nedeljka Pacek, Slavica Nićiforović i Кarlo Šetalo nagradili su u večeri otvaranja festivala Ratku Dulić kao najbolju glumicu i Dejana Ucmana kao najboljeg glumca.

Nakon izvođenja „Terapije“ usledio je i tradicionalni razgovor glumačke ekipe sa publikom čiji je moderator bio Vladimir Ris.

Selektor ovogodišnje „Smotre“ je pozorišni reditelj Milan Belegišanin a u narednim danima publika će imati priliku da u okviru programa pogleda još 7 pozorišnih ostvarenja koja dolaze iz Inđije, Rume, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Surduka i Pećinaca.

Organizator festivala je Кulturni centar opštine Beočin a generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Beočin

Ulaz na sve predstave je besplatan.

foto: Ismet Ademovski

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: